Resebloggar från Travellerspoint

Uganda

Trassel i Rwanda

Från Uganda till Rwanda.

sunny 26 °C
Se Östafrika 2008 på hammarns karta över resan.

Nu har jag bytt land igen och tagit mig till Rwanda. Efter förra inlägget utlovade jag en gorillarapport. Den kommer men jag börjar från början...

Dagen innan gorillatrackingen så bokade jag en ormsafaritur. Låter mer avancerat än vad det var. Åka MC ut till en sjö sen kanot (den urafrikanska varianten, urgröpt trädstam) till en ö där ett gäng pytonormar håller till. Vi hittade dock inget mer spännande än ett gammalt ormskinn dock mycket fina vyer men det var ju inte därför jag var där.

P1010687.jpg
Ett försök att fota kanoten utan att välta densamma.

På kvällen tänkte jag ladda upp inför gorillajakten med middag på Travellers Rest (Fosseys hak). När jag dök upp där så var det dock någon slags gruppresa (eller snarare PRO-träff) som bokat hela restaurangen for kvällen. Fick dock smita med på ett hörn (bra att hålla sig väl med restaurangägare) vilket innebar 3-rätters inklusive underhållning (afrikansk dans). 75 spänn gick kalaset på, dyraste måltiden hittills men en av de bättre med. Trevligt sällskap med även om jag var lite malplacerad.

Dagen efter var den stora gorilladagen. Förutom mig bestod gruppen av ett argentinskt par och det var bara vi 3 trots att de har 8 tillstånd per dag. Skönt med en liten grupp i det har fallet. Själva vandringen till gorillorna var lättare än jag trott, tog kanske 90 minuter varav bara dom sista 30 var jobbiga då det var rejält snårigt. Det är helt klart nåt speciellt med gorillor/apor, deras beteende är fascinerande att följa och framförallt på så nära håll! Det finns endast 650 bergsgorillor kvar och detta område (Mgahinga NP) är ett av två i världen där man kan hitta bergsgorillor. 8 gorillor bestod denna grupp av och tiden med dem var begränsad till en timme vilket förstås gick alltför fort. Att se dem aktiva är sjukt häftigt, två yngre hannar bråkade/lekte mitt framför oss medan den 47-årige gamlingen i gruppen klättrade upp i ett träd och käkade lite insekter. Hade hoppats få en skymt av den 9 dagar unga bebisen som var med i gruppen men dess mamma var dock alltför beskyddande så vi såg aldrig skymten av varken bebis eller mamma.

P1010804.jpg
Silverryggen Mafia tar igen sig.
P1010838.jpg
Ögonkontakt.
P1010829.jpg
Bröder på lekhumör.

På det stora hela hade jag nog förväntat mig lite mer. Visst är det otroligt häftigt att befinna sig i gruppen men större delen av tiden hände inget särskilt, de latade sig som djur i allmänhet gör vilket gav kanske 15-20 minuter "prime time" och 3000 pix för 20 minuter ar rätt dyrt. Dock en mycket trevlig upplevelse men jag lägger hellre samma slant på en "vanlig safari" istället nästa gång.

Beslutade mig sedan för att ta mig till Kigali i Rwanda redan samma dag (var tillbaka efter trackingen runt 14). Sagt och gjort, hoppade på en buss till gränsen, stämplade ut och sedan in igen på den Rwandiska sidan och sen in i en ny minibuss till närmsta stad. Växlade även till mig motsvarande 30 spänn i Rwandiska Franc. Min vanliga taktik är att växla så lite som möjligt vid gränsen för att kursen suger och istället ta ut pengar i första bästa bankomat. Tog mig alltså till Ruhengeri och sen vidare därifran med buss. Var framme i Kigali vid 21. Nu började dock problemen då Rwanda först och främst helt saknar bankomater (eller rättare sagt finns massor men inte som accepterar visa/mastercard). Inte en enda i hela landet alltså, otroligt.

Befann mig alltså vid Kigali busstation med 12 spänn i Rwandiska Franc på fickan och var hungrig som fan. Till råga på allt snackar ju folk franska har (före detta Belgisk koloni) så jag kunde inte kommunicera överhuvudtaget. Min swahili är bättre än min franska vid det här laget. Lyckades i alla fall hitta ett hotell som hade ett ledigt rum och behövde inte betala pa studs och kunde även betala middagen med dollar (hade 20 dollar på mig). Sliten som fasen efter den dan kan jag lova, sov som en stock den natten. Är kvar på samma hotell men åker förhoppningsvis vidare till Gisenyi i nordvästra Rwanda imorrn. Kigali är väldigt olikt övriga städer, mycket renare och liknar mer en västerländsk stad än de övriga jag varit i. Till exempel måste man ha hjälm om man åker MC, bilarna stannar ibland vid övergångsställen, det ar högertrafik, nyare bilar, invånarna klär sig mer västerlandskt och är mer stylade. Det är även dyrare än övriga länder jag varit i och framförallt mer franskt! Först här har jag haft svårigheter att kommunicera men här är det istället näst intill omöjligt att ta sig fram med engelska.

Det är i alla fall en mycket charmig stad och den sprider ut sig över ett antal kullar vilket dock gör den svårnavigerad. Har besökt Kigali Memorial Center och det var nog det mest gripande museeum jag varit pa, skrämmande...

Har även tagit ut pengar pa banken via mycket pappersexercis. Har hela reskassan på fickan men vad gör man inte i brist på bankomater, suck...

Imorgon ska jag förhoppningsvis lyckas boka ett flyg till Zanzibar, om inte blir det en lååång bussresa tillbaka.

Författat av hammarn 15:35 Arkiverat i Uganda Kommentarer (0)

Otillgängliga Kisoro

Kisoro, Uganda

sunny 25 °C
Se Östafrika 2008 på hammarns karta över resan.

Har slutligen nått Kisoro som förmodligen är den mest avsides håla jag någonsin varit på (eventuellt med undantag for Arvidsjaur). Kisoro ligger på Ugandas sydvästra spets, väldigt nära gränserna till både Rwanda och Kongo. Landskapet och även klimatet är helt annorlunda det jag tidigare upplevt i östafrika. Kallt (2000 möh) och fuktigt och solen har jag inte sett pa flera dagar. Mycket vackert landskap dock.

Från Kabale var det bara 8 mil hit och när jag märkte att transportmedlet var bil och inte buss så trodde jag det skulle bli en bekväm tripp. Några sådana verkar dock inte finnas i Afrika. 7 fullvuxna män lyckades dom klämma in i en stackars Toyota Corolla (4 bak, 3 fram). Vägen var förstås katastrofal så det tog över 3 timmar att åka dom 8 milen.

Har bara spenderat ett par timmar i Kisoro än så länge men gillar redan stället. Liten håla som sagt med några hostel, ett internetcafé och ett gorillakontor. Så mycket mer finns inte här men alla jag träffat har varit mycket trevliga och tillmötesgående. Har checkat in på Virunga Hotel och personalen där ar lysande. Dom har en hel del intressanta turer så jag kanske blir kvar här några dagar extra. Bland annat lockar en ormsafari, en dagstur där man kan åka och kolla på pythonormar.

Käkade lunch på Travellers Rest Hotel, där bland andra Diane Fossey bodde när hon var i området. Mycket bra käk och fint hotell, dock för dyrt boende for min smak.

P1010669.jpg
Travellers Rest

Jag verkar vara den enda turisten i hela byn, mitt hotell är helt tomt och likaså det jag lunchade på. Borde dock rimligtvis komma ett par till i alla fall eftersom gorillorna lockar fler än mig...

Gorillorna ja, i morgon ska jag upp tidigt (igen, vad är det här för semester egentligen) och ta mig den dryga milen till Mgahinga nationalpark och sedan börjar gorillaspårningen. Ser alltså lovande ut men först i morgon vet jag om det blev en lyckad jakt.

Mitt största (enda) problem just nu är att jag måste hitta ett billigt flyg från Kigali till Zanzibar (helst). Verkar lättare sagt än gjort, Air Tanzania som jag vet flyger sträckan har ingen fungerande hemsida och svarar inte på telefonsamtal, suck.
Kan dock inte göra så mycket åt saken just nu utan får ta det när jag kommer till Kigali vilket blir mitt nästa mål.

Nästa inlägg handlar förhoppningsvis om mötet med bergsgorillorna.

Författat av hammarn 06:09 Arkiverat i Uganda Kommentarer (0)

Lååååångsamma bussresor

Kampala till Kabale, Uganda

sunny 26 °C
Se Östafrika 2008 på hammarns karta över resan.

Har nu återigen korsat ekvatorn (för 3:e gången under denna resa, 5:e totalt). Befinner mig alltså söder om ekvatorn igen i en liten stad som heter Kabale inte långt från den Rwandiska gränsen. Kabale är provinshuvudstad så jag hade väntat mig ett större samhälle men staden har inte mycket att erbjuda förutom ett grymt bra bageri. Dock ligger den bra till för mina fortsatta strapatser med flera intressanta destinationer i närområdet.

P1010665.jpg
Home of Edirisa, hostel i Kabale

Att ta sig hit var mer smärtsamt än jag väntat mig. Tänkte ta postbussen som har rykte om sig att var bekväm och snabb så jag klev upp innan 6 i går morse för att hinna med den bara for att upptäcka att den var inställd på grund av motorhaveri. Bara att bita i det sura äpplet och dra till busstationen för en lokal buss istället. Kampalas buss- och taxistationer är lätt de mest hysteriska jag besökt. Att hitta rätt buss visade sig dock inte särskilt svårt, betalade och frågade nar den avgick.
-"Soon"

Hur lång tid tar resan?
- "Around 5 hours".

Kanon! Satte mig tillrätta och 3 timmar senare lämnade vi busstationen, ytterligare 8 timmar senare är vi framme, suck. Obekvämt och överfullt också så jag hoppas kunna hitta ett flyg när jag ska tillbaka till Tanzania.

Nu är jag fast har ett dygn för att tvätta, dusha och ta hand om liknande I-lands problem. Var strömavbrott när jag drog från Kampala så jag hoppade över att duscha i mörkret och "hostelet" (saknar namn, var inte direkt ett riktigt hostel utan mer en tant som tjänade lite extra pengar pa att hyra ut en säng till mig) jag bodde på i natt saknade rinnande vatten. Har dock bytt upp mig till "riktigt" boende nu och precis fått mig en välbehövlig dusch.

I morgon drar jag vidare västerut till Kisoro för att förhoppningsvis kunna köpa ett gorillatillstånd. 500 USD for en timme med gorillorna är magstarkt men nu när jag ar så nära kan jag knappast ge upp. Ska sedan vidare till Lake Bunyoni som ska vara ett slappt ställe för att sen ta mig vidare till Rwanda och Kigali.

Trevlig helg där hemma!

Författat av hammarn 06:04 Arkiverat i Uganda Kommentarer (0)

(Inlägg 1 - 3 af 5) Sida [1] 2 » Nästa