Resebloggar från Travellerspoint

augusti 2007

Slutspurten

Peking, Kina

sunny 30 °C
Se Kina 2007 på hammarns karta över resan.

Bara ett helt dygn kvar i Peking nu innan det bär iväg hemåt igen. Jag har jag tagit det lite lugnare på slutet jämfört med dom första här i Peking. Efter att ha sett alla större sevärdheter blir man rätt trött, främst i fötterna.
Har de senaste dagarna mest strosat runt i hutongerna (trånga små men mysiga kvarter som finns lite överallt i Peking) vilket är ratt skönt. Kul att kolla in den lite äldre befolkningens vardag med. Många samlas runt kinesiska schackpartier eller utövar sin "morgongymnastik" i närbelägna parker.

Var även till "Silk Market" en sväng för lite shopping. Har aldrig sett så många turister på ett och samma ställe förut om man bortser från konserter och liknande evenemang. Framförallt italienare fanns där i mängder för att köpa kopior av allt möjligt. Det hela är en sexvåningar hög inomhusmarknad som har allt möjligt från väskor, skor, kläder, klockor, konst, smycken, solbrillor, golfset, ätpinnar, ja i princip vad som helst kan man hitta där. När man promenerar i gångarna så är det rätt galet, försaljare som ropar på en och till och med drar i ens armar för att man ska handla av just dem. Tar man det hela med ett leende så ar det dock riktigt roligt. Det är inga problem att skämta och skoja med försäljarna heller. Gäller att pruta ordentligt dock! Ska tillbaka imorgon tänkte jag men behöver hämta andan ett tag :)

Har även provat den berömda pekingankan. Tog det säkra före det osäkra och provade den på en populär (bland kineserna själva) och lite dyrare restaurang. Var där tillsammans med en tjej från London och vi var rätt uttittade där vi satt. Trodde jag var hyfsat kompetent med pinnar vid det har laget med hur sjutton äter man pekinganka med pinnar?! Det vi beställde var husets special, 3-rätter med ankan såklart som huvudrätten. Till förrätt fick vi lite grönsaker och ankan serverades tillsammans med gurka, lök, tunna runda bröd (liknande nan-bröd) och sås. Allt kommer på olika tallrikar sedan ska man lägga på alla tillbehör på brödet och vika ihop det hela till en wrap. Som vi käkar tacos hemma pa tortillabröd alltså. Prova att göra det med pinnar nästa gång, fattar fortfarande inte vilken teknik man ska använda...
Nåja, mätta blev vi i alla fall och ankan var i och för sig helt okej men jag hade förväntat mig mer.

PICT0426.jpg
Tillagar Pekinganka

Jag har även hunnit med att hyra en cykel och trampa runt en hel del vilket är ett betydligt bättre sätt att ta sig runt på än till fots. Var och kollade in OS-området idag. Det hela är ju fortfarande en gigantisk byggarbetsplats men en del byggnader är mer eller mindre klara och ser onekligen maffiga ut!

PICT0243.jpg
Cyklotur i Peking

Kinas storstäder är onekligen extremt annorlunda allt annat jag tidigare stött på. Det är smutsigt, skitigt, illaluktande, högljutt, trångt och folk har inte en tillstymmelse till vad vi i väst skulle kalla "vett och etikett". När man väl vant sig eller accepterat hur kulturen här fungerar så kan dock till och med en dag i Peking vara riktigt avslappnande. Peking har sin charm och det finns verkligen massor att göra i stan. Det är mycket troligt att jag återkommer någon gång i framtiden!

Författat av hammarn 06:24 Arkiverat i Kina Kommentarer (0)

Första dagarna i Peking

Peking, Kina

rain 25 °C
Se Kina 2007 på hammarns karta över resan.

Nu har jag hunnit med 5 hektiska dagar i Peking. Har besökt de flesta stora sevärdheterna såsom himmelska fridens torg, förbjudna staden, sommarpalatset och kinesiska muren. Stadens utbud är helt otroligt och allt är till ytan helt enormt! Bara sommarpalatset är som en mindre stad i Sverige. Trippen jag gjorde till kinesiska muren igår var dock höjdpunkten hittills. Åkte pa en dagstur som hostelet anordnade till en avlägsen del av muren (orestaurerad) där vi var helt ensamma! Mycket klättring och varmt var det men vyerna var helt otroliga. Skönt att slippa storstadssmogen också om än bara för en dag.

PICT0339.jpg
Kinesiska muren
PICT0333.jpg
Kinesiska muren
PICT0299.jpg
Sommarpalatset

Peking är en fantastisk stad på många sätt men något som drar ner helhetsbetyget ordentligt är alla som försöker lura av en pengar på ett eller annat sätt. Händer ideligen att kineser kommer fram och vill "träna engelska", och visst det får dom gärna göra men det slutar alltid med att dom vill ta med en till ett konstgalleri eller teservering eller liknande. Att det är så vanligt förekommande med scams gör det väldigt svårt att lita på folk vilket får som konsekvens att jag hellre undviker vissa typer även om det säkert är vanliga trevliga människor ibland.

Idag regnar det för första gången på resan så jag vet inte riktigt vad jag ska hitta på. Ska i alla fall kolla gå en uppvisning i kinesisk akrobatik senare ikväll.

Författat av hammarn 21:45 Arkiverat i Kina Kommentarer (0)

Framme i Peking

Peking, Kina

sunny 28 °C
Se Kina 2007 på hammarns karta över resan.

Jag har spenderat dagen i Peking efter att ha anlänt med nattåget från Shanghai i morse. Tåget var det absolut inget fel på, fräscht som X2000 och trevliga kupékamrater. Tog en "soft sleeper" vilket är den lyxigaste varianten och delade kupé med tre kineser som alla var rätt bra på engelska. Alla jag träffade på och omkring tåget/tågstationen kunde faktiskt åtminstone lite engelska. Kom hit 0700 i morse och har checkat in på ett riktigt backpackerhostel. Billigt som stryk och gott om sköna människor (en hel del mindre klipska med i och för sig). Inte direkt hotellservice dock men vad gör väl det. Rummen har inte ens lås vilket ju innebär att jag slipper oroa mig över att tappa bort nyckeln :) Har ändå inget av värde i rummet så jag är inte orolig, lär förmodligen stanna här under hela min Peking-vistelse.

Sista dagarna i Shanghai blev det en del shopping och jag och en annan svensk från hostelet hann även med att se Sven-Görans gubbar vinna över United. Var dock ganska slappt överlag i Shanghai men traffade mycket sköna människor.

Peking är helt fantastiskt hittills. Klimatet är mer snarlikt svensk högsommar, torrare men nästan lika varmt och det är nästan så att jag ångrar att jag inte åkte hit tidigare men jag har ändå 8 dagar kvar här. Fullständigt annorlunda jämfört med Shanghai. Nästan inga höga byggnader (vilket gör staden enorm till ytan, har gått minst 2,5 mil idag då jag underskattade avstånden rätt rejält...) och massvis med sevärdheter. Har hunnit med himmelska fridens torg och "Temple of heaven" idag, ska nog undersöka den förbjudna staden i morgon och se om jag kan hänga med på en organiserad tur från hostelet.

PICT0192.jpg
Temple of Heaven
PICT0161.jpg
Arrow tower sett från Zhengyang Men
PICT0215.jpg
Den förbjudna staden
PICT0225.jpg
The Nine Dragon Screen

Dagens I-landsproblem är att många kineser inte kan hantera en kamera. Grymt svårt att få bra bilder om man ber en kines att ta kort på mig alltså, alltid snett och vint eller fingrar och annat i vägen.

Författat av hammarn 05:19 Arkiverat i Kina Kommentarer (0)