Huayhuash circuit
Peru
11.07.2015 - 22.07.2015
20 °C
Se
Peru - July 2015
på hammarns karta över resan.
Sa var det antligen dags for huvudaktiviteten har i Peru, Huayhuash! (uttalas "way-wash")

Huayhuash range as seen from the north
Cordelliera Huayhuash ar namnet pa en bergskedja strax soder om Huaraz. Det ar runt denna bergskedja vandringen gors. Det finns ett antal varianter men den klassiska rutten tar ca 9 dagar och hela vandringen gors pa hog hojd (over 4000 meter mestadels). Jag spendarade en eftermiddag i Huaraz med att leta lampliga gruppturer och den jag till slut valde var med foretaget Huascaran som hade en 12-dagars tur som forutom mig skulle besta av ett italienskt par samt en tjej fran England. Fyra turister ar lagom storlek for en grupp och de gav ett professionellt intryck samt vettigt pris sa jag tog den turen. Kostade 50 USD per dag och det inkluderar forstas guide men aven kock och "asneskotare", dvs vi var totalt 7 personer som gav oss ivag tidigt pa morgonen den 11:e Juli.
For att na Huayhuash sa borjade vi med att spendera 4 timmar i bil innan vi antligen kom till Quiero, vilket var den by dar vi valt att borja vandringen. Att borja i just Quiero ar inte sa vanligt men det gav oss mojlighet att rora oss upp i den dalen via nagra byar som inte ser lika manga turister som langst huvudleden. Valet av Quiero som startpunkt innebar ocksa en lite langre strackning vilket ar varfor det behovdes 12 dagar for hela vandringen. Quiero ar en liten by och faktum ar att runt hela Huayhuash sa bor det folk som tar hand om betesdjur, far, kossor och alpackor i forsta hand.
Gruppdynamiken ar forstas viktig pa en san har lite langre vandring. Det visade sig som tur ar att vi kom valdigt bra overens allihopa. Det italienska paret, Gianni och Marina var ett pensionerat par fran Milano med ordentligt med vandringsvana. Forutom att de har dolomiterna som bakgard sa var de erfarna aven med hoghojdsvandringar som denna. De bada var lagda at det vetenskapliga hallet ocksa sa de ganger vi hade vi lite att gora i talten sa kunde man alltid diskutera hur man raknar pa varmeforluster fran ett koniskt talt eller hur manga gnagare rovfaglarna som cirklade omkring oss behover fanga for att fa i sig tillrackligt med energi t.ex.
Den 4:e medlemmen var Polly fran London som inte heller hon var nagon nyborjare nar det gallde att vandra pa hog hojd.
Som grupp kom vi iaf overens valdigt val tillsammans med var guide Robert. Det otvivelaktigt storsta samtalsamnet kring matbordet var dock att dela erfarenheter fran andra vandringsresor. Och det blev en hel del tid att sla ihjal pa eftermiddagarna. For det mesta sa nadde vi vart dagsmal strax efter lunchtid sen var det bara att plocka fram en god bok och lagga sig i solen och jasa ett tag.
En typisk dag kunde se ut pa foljande satt:
06:30 Vackning med en kopp varm coca-te serverad direkt till taltet (valkommet da det i princip alltid var minusgrader pa natten, som kallast under minus 10).
07:00 Frukost (i ett separat "maltidstalt" dar bord och pallar stalls in) samt packa ihop allt (utom talten som de tar hand om)
08:00-13:00 Vandra, en typisk dag bestod av ett hogre pass (4800 m typ) vilket innebar ca 3 timmar uppfor, foljt av 2 timmar utfor.
13:00 framme vid nasta natts taltplats, asnorna och skotare samt kock har vid det laget redan anlant och hunnit satta upp talten vid den nya taltplatsen sa nar vi kommer ar det bara att packa upp liggunderlag, sovsack etc och slanga in i taltet.
ca 13:30 Lunch serverad i "mattaltet", ofta pastasoppa aven om det varierade.
14:00-16:00 slappa, lasa en bok, sola...
16:00 eftermiddagste, aterigen te samt nan snack i mattaltet, typ brod med guacamole
16:30-18:30 slappa, lasa en bok, sola...
18:30 Middag, tvaratters, ofta soppa till forratt, huvudratt kunde vara allt mojligt, kyckling, fisk etc. Ofta skumma potatissorter som tillbehor.}
19:30 Laggdags
Vissa dagar sa gick vi mer an 5 timmar och de gangerna sa gick kocken med oss (istallet for med asnorna) och vi blev serverade lunch pa vagen istallet (typ kall pastasallad eller liknande). Iom att vi hade asnor sa bar vi forstas endast pa det man behover under dagen, i mitt fall (pga vadret) sa var det oftast endast ett extra lager klader, regnklader, kamera, 2 liter vatten och snacks typ.
Vi hade arligt talat lite otur med vadret under vandringen. Den har tiden pa aret (Peruansk vinter) ar torrperiod och det ar sallan det regnar. Vi hade dock mulet vader med lite spridda skurar av bade regn, sno och hagel nar vi befann oss pa den ostra sidan bergskedjan. Den sidan ar annars kanske den mest spektakulara sa en del utsikter gick vi alltsa miste om pga moln och/eller dimma. Dessutom ar det kallt, riktigt kallt pa dessa hojder denna tid pa aret. Atminstone nattetid, pa dagen kunde temperaturerna na 20-gradersstrecket men efter att solen gatt ner (runt 18) sa dok de snabbt och det var frost sa gott som varje natt. Iom att jag slapp bara min egen packning sa hade jag dock med mig gott om varma klader men det var annars ruggigt kallt pa natterna. Dagtid var det dock oftast helt perfekta temperaturer att vandra i, 10-20 grader pa formiddagen.
For min del sa var det forstas slitigt i borjan. Otranad som alltid sa tog det ett par dagar innan benen och lungorna vant sig vid anstrangningen. Forsta 3-4 dagarna ar alltid plagsamma pa mina semestrar av nagon underlig anledning, det gar dock ratt snabbt over. Jag brukar dock sallan ha nagra problem att hanga med tempomassigt och sa inte heller denna gang. Sjalva vandringen var inte fullt sa anstrangande som jag pa forhand trodde. Detta framst tack vara relativt korta dagsetapper (5-6 timmar). Tva dagar pa slutet var dock undantag, forst San Antonio Pass (5000 m) samt framforallt nedfarden darefter som ar brant, riktigt brant och samma dag gick vi anda ner till Huayllapa (3500 m), dvs forst +600 m sedan -1500 m samma dag. Dagen efter gick vi fran Huayllapa (3500 m) over Tapush Punta (4800 m) och sen ner 400 meter. Dessa tva dagar var ratt tunga men i ovrigt sa var det inte alltfor anstrangande.
Varfor valjer man denna vandring da? I forsta hand for de fantastiska vyerna som Huayhuashs karna bjuder pa. Mangder av toppar pa over 6000 meter innebar snokladda jattar draperade med glaciarer som faller mot azurblaa bergssjoar. Vyerna fran i stort sett varje punkt pa vandringen ar belonande. Vissa pass sasom San Antonio samt Ciula Punta (3 lakes pass) bjuder pa extraordinar utsikt over innandomet i Huayhuash. Den hogsta toppen ar Yeryupaja med sina 6635 meter och ofta under vandringen sag vi denna imponerande bergstopp.
Som vanligt ar det svart att beskriva vyer i ord sa jag later istallet bilderna tala for sig sjalvt.
Campsite below Jirishanka

Me, Mitococha lake

Carhuacocha lake

Peruvian girl

Polly, Carhuacocha lake

Donkeys resting at campsite

Punta Cuyoc, 5000 masl

View from San Antonio Pass

Susucocha lake, 4750 masl

The sun is setting over the campsite

Campsite by Jahuacocha lake
Huayhuash circuit i siffror: (detta galler alltsa den variant av Huayhuash jag gjorde, gar att variera i oandlighet)
Konstellation: 1 guide, 1 kock, 1 djurskotare, 4 turister, 7 asnor, 1 hast
Langd: 12 dagar
Total stracka: ca 17 mil
Antal pass over 4600 m: 9
Hogsta punkt: Punta Cuyoc & San Antonio Pass, 5000 moh
Hogsta overnattning: ca 4500 moh
Lagsta temperatur: ca -10 grader
Antal koppar te konsumerade: ca 48
Antal potatissorter testade: Oklart, minst 10?
Författat av hammarn 13:05 Arkiverat i Peru Tagged peru trekking south_america huayhuash Kommentarer (0)