Resebloggar från Travellerspoint

juli 2012

Ostra Litauen

sunny
Se Baltic Tour på hammarns karta över resan.

Efter en dags valfortjant vila i behagliga Daugavpils trampade jag vidare mot Litauiska gransen. Benen uppskattade helt klart vilan och de korta tva milen till gransen var avsevart behagligare an dagarna innan i sadeln. Val over gransen mottes jag av den forsta litauiska orten, Zarasai. Zarasai har inte bara ett fortjusande namn utan ar ocksa en fortjusande ort. Vackert omgardad av sjoar och gott om sma cafeer att besoka i centrum.

Zarasai, Lithuania

Zarasai, Lithuania


Zarasai landscape

Zarasai landscape

Efter en kaffe och lite sightseeing sa rullade jag vidare soderut mot Ignalina. Ingenjor som jag ar sa kunde jag inte lata bli att gora en avstickare till det numera stangda karnkraftverket Ignalina. 2009 stangdes den sista reaktorn, nagot som var en krav for Litauiskt EU-medlemskap. Noterbart ar att karnkraftverket i sjalva verket ligger vid en stad som heter Visaginas, uppbyggd under sovjettiden just for karnkraftspersonalen. Visaginas numera ar ingen vacker syn, staden Ignalina daremot ar en helt annan femma. Den staden ligger mycket vackert till och strax utanfor stannade jag forsta natten i Litauen. Dagen efter spenderade jag en hel del tid pa att utforska Aukstaitijos, en nationalpark med gott om sjoar och skog. Dagen efter anlande jag sent om sider i Vilnius, sent mest pa grund av dagens misstag vilket var att prova Litauens nationalratt till frukost. Zeppelinare kallas ratten, vi har den dock i Sverige ocksa men hemma kallas den Palt. Vet inte om uttrycket "Zeppelinarkoma" existerar men det ar inte att rekommendera att cykla i det stadiet...

Ignalina Nuclear Power Plant

Ignalina Nuclear Power Plant


Paluse at dusk

Paluse at dusk


Swan family, Ginuciai

Swan family, Ginuciai


Water mill, Ginuciai

Water mill, Ginuciai

Vilnius har jag nu spenderat tre dagar i. Forsta dagen hittade jag en rockpub, sen hande inte sa mycket mer...
Nar sedan benen val vaknat till liv har jag dock utforskat staden lite mer. En fantastiskt trevlig stad maste jag saga, Vilnius har snabbt seglat upp till en av mina absoluta favoritstader. Trots att den ar ratt liten gor den rika historian att det finns massor att se. Framforallt imponerar gamla stan med sina manga valrestaurerade barockbyggnader med rosa eller sandstensfargade fasader. Lilla Prag skulle jag vilja kalla staden, en fordel i manga hanseenden da det epitet aven innebar att antalet turister har ar en brakdel av vad man ser i Prag en sommardag. Gott kak dessutom och man kan stanna och kopa en ol eller creme brulee om man ar pa det humoret for 20 spann sa priserna ar val ungefar en tredjedel mot Stockholm.
Precis som Prag sa har Vilnius en aktiv konstscen och stan har gott om "underliga" element. Tanker till exempel pa Uzupis, ett distrikt i Vilnius som ett gang bohemer utropat till en egen stat. Excentriska barer och annat finns det ocksa gott om, har kan den som vill fa sig en sojetisk cafeupplevelse om man gillar att ata staendes och tolererar personalen...

Young church visitors, Vilnius

Young church visitors, Vilnius


St. Casimir's Church

St. Casimir's Church


Vilnius Town Hall Square by night

Vilnius Town Hall Square by night

Vilnius entertainer

Vilnius entertainer


Teacup in Wall, Vilnius

Teacup in Wall, Vilnius


Chess board, behind the Presidential Palace

Chess board, behind the Presidential Palace


Akademia, Vilnius University Book Store

Akademia, Vilnius University Book Store

Statue, Vilnius University

Statue, Vilnius University


St. Anne's Church, Vilnius

St. Anne's Church, Vilnius

Forutom att sloa har jag ocksa spenderat en dag har pa att ratta till vissa brister i min utrustning. Har kopt en ny styrvaska och en ny regnjacka, forvanansvart besvarligt att hittta ratt butiker, framst eftersom dom lag en bra bit utanfor centrum men till slut har jag nu allt jag behover. Varmen verkar lyckligtvis ska avta nagot dagarna framover, det ar mycket valkommet i mitt fall. Imorgon rullar jag vidare mot polska gransen, ar fortfarande inte helt saker pa vart jag styr harnast men troligtvis kommer jag fortsatta vasterut mot Gdansk.

Författat av hammarn 06:18 Arkiverat i Litauen Tagged bicycle europe lithuania Kommentarer (0)

Lettland på två hjul

semi-overcast 18 °C
Se Baltic Tour på hammarns karta över resan.

Att spendera hela semestern på en cykelsadel, det beslutet har jag omvärderat många gånger under den gågna veckan... Väl i Riga så blev jag dock positivt överraskad att cykeln anlänt intakt och fullt funktionerande. Rullade in de få kilometrarna till hotellet och började planera. Spenderade bara 2 nätter i Riga, inte första gången jag är här heller så kommer inte nämna mycket mer än så om staden. Jag fokuserade på att köpa den utrustning jag saknade (tält, kök, käk) och planera rutten. Först tänkte jag cykla direkt mot Vilnius sydost längst Daugavas stränder (i Winnerbäcks spår som en gammal lith:are skulle sagt) men efter lite research verkade det mer givande att ta en omväg och trampa rakt österut.

House of Blackheads (right) and Schwab House (left)

House of Blackheads (right) and Schwab House (left)


Astronomical clock, House of the Blackheads

Astronomical clock, House of the Blackheads


Vansu Bridge at dusk, Riga

Vansu Bridge at dusk, Riga

Kortfattat har mycket vekhet lämnat kroppen under denna första etapp. Cyklingen började i alla fall bra, när jag väl kommit ut ur Riga (vilket tog sin lilla tid...) sken solen och vinden i ryggen hjälpte mig hålla god fart. Utanför Suntapi slog jag upp tältet i en isolerad skogsdunge den första natten (rutten finns att se under kartan).
Dag 2 var milt sagt, inte fullt lika behaglig. Viss orutin när det gäller fysisk ansträngning i allmänhet och cykling i synnerhet gjorde sig påmind snabbt pamind. Varenda kroppsdel sa ifrån och det gick inte snabbt framåt direkt. Vinden mojnade och dessutom stördes rytmen av regnskurar och sträckor av grusväg. Det sved men framåt tog jag mig, vidare via Madona (lettlands högst belägna stad, säger dock inte hur högt :)) dar jag overnattade.

Mengeli memorial area, Vidzeme

Mengeli memorial area, Vidzeme


Camping outside Madona

Camping outside Madona

I Madona vande jag soderut via Pleini till Aglona. Aglona med sin imponerande basilika i barockstil utgjorde mitt tredje stop på vägen mot Litauen. Därifrån tog jag mig sedan de sista 8 milen till Daugavpils. Totalt drygt 40 mil har det blivit under mina första 5 dagar i sadeln.

East Latvian landscape

East Latvian landscape


Cathedral of Aglona

Cathedral of Aglona


Kraslava and the Daugava River

Kraslava and the Daugava River

Cyklingen har känts bättre och bättre, de flesta tidiga krämpor i handleder, rygg, bak, ja överallt egentligen har minskat. Mina stackars lår är dock fortfarande chockade över detta angrepp men förhoppningsvis hämtar dom sig under vilan här.

Vädret har nästan varit perfekt för cykling hela veckan, 18-20 grader, växlande molnighet och lite kortare regnskurar under dagarna. Undantaget igår då det regnade kraftigt hela dagen. Det tillsammans med 4 dagars cykling i kroppen gjorde sista biten jobbig varre. Goda nyheter är att den mesta av utrustningen funkat fint. Viktigast förstås att cykeln hållit både flygresa och turen än så länge. Behover en ny regnjacka har jag insett men nu sager vaderleksrapporten sol kommande vecka sa jag avvaktar med det kopet tills jag kommer till Vilnius.

Landskapet har hittills bestått av flack brukad mark eller skog, inget man inte hittar hemma med andra ord. Undantagen har varit de böljande området kring Madona (en pina att cykla genom för övrigt) där Lettlands skidorter ligger samt Latgale som utgör Lettlands sydöstra del där jag befinner mig nu som domineras av mängder av mindre sjöar. En krydda i landskapet generellt är alla de tranor man ser langst vagen.

Hittills har jag tältat samtliga nätter men ofta ätit lunch eller middag i någon liten by jag passerat. Ett par rätter finns att bestalla i princip overallt, daribland schnitzel, omelett, pannkakor och nagot som kallas kotletter men snarare likar biffar. Efter att ha cyklat hela dagen är det mesta gott men ska jag sätta maten i perspektiv så är den sådär. Husmanskost som håller hyfsad klass, varken bättre eller sämre.

Daugavpils där jag nu befinner mig mig hade jag inga större förväntningar på innan jag kom hit mer än att jag skulle få lite välförtjänt vila. Stan har dock imponerat på mig, kanske för att den är mer rysk än lettisk (endast 15% av befolkningen är letter). Den är allmänt behaglig och väl värd en dag eller två. Church hill med sina fyra kyrkor av olika religioner är trevlig att stosa runt i och i centrala Daugavapils är också grönt, lugnt och kaférikt.

Locals outside the House of Prayer of Daugavpils First Old Believers’ Community

Locals outside the House of Prayer of Daugavpils First Old Believers’ Community


Ss. Boris and Gleb Cathedral, Daugavpils

Ss. Boris and Gleb Cathedral, Daugavpils


Soviet memorial in Dubrovin Park, Daugavpils

Soviet memorial in Dubrovin Park, Daugavpils


Daugavpils main pedestrian street

Daugavpils main pedestrian street

Imorgon påbörjar jag etapp 2 med Vilnius som mål, det kommer bli en något mer direkt rutt och därmed kortare sträcka, kommer ta ett längre stopp i Vilnius som är en av resans höjdpunkter. Generellt sett ser jag fram emot att få korsa gränsen till Litauen och även att få sätta mig i sadeln igen märkligt nog. Det känns bättre för varje dag som går men an har inte det beromda "flytet" infunnit sig.

Författat av hammarn 08:20 Arkiverat i Lettland Tagged bicycle europe latvia Kommentarer (0)

Midsommar på Svalbard

overcast 4 °C
Se Svalbard - June 2012 på hammarns karta över resan.

Polar bear sign, Longyearbyen

Polar bear sign, Longyearbyen


Rescue drill aboard Langöysund near Barentsburg

Rescue drill aboard Langöysund near Barentsburg


Whale and Salmon lunch, Langöysund

Whale and Salmon lunch, Langöysund


View from Longyearbyen

View from Longyearbyen


Spitsbergen Guesthouse, room

Spitsbergen Guesthouse, room


Mackan at Svalbard museum

Mackan at Svalbard museum


Ascent, Trollsteinen hike

Ascent, Trollsteinen hike


Me and Mackan, Trollsteinen

Me and Mackan, Trollsteinen


Above Longyearbyen

Above Longyearbyen

Adventfjorden from Langöysund

Adventfjorden from Langöysund

Isfjorden landscape

Isfjorden landscape

Polarcircle boat tour, Isfjorden

Polarcircle boat tour, Isfjorden

Northern fulmar, Billefjorden

Northern fulmar, Billefjorden

Worlds norhernmost Lenin Statue, Pyramiden

Worlds norhernmost Lenin Statue, Pyramiden

Billefjorden landscape

Billefjorden landscape


Sasha, Pyramiden guide

Sasha, Pyramiden guide

Me, in front of Longyearbyen

Me, in front of Longyearbyen

Författat av hammarn 04:23 Arkiverat i Norge Tagged europe norway svalbard spitsbergen Kommentarer (0)

(Inlägg 1 - 3 af 3) Sida [1]