Resebloggar från Travellerspoint

juli 2008

Zanzibar

Spice Island i dagboksform.

sunny 30 °C
Se Östafrika 2008 på hammarns karta över resan.

Jag har nu återvänt till svea rike men för fullständighetens skull så blir det även ett inlägg om den sista veckan på Zanzibar.

Zanzibar är ett rätt populärt resmål och det märktes onekligen på mängden turister och på prisnivån. Jag spenderade de första två dagarna i Stone Town och blev snart varse om att det inte var helt lätt att hitta boende under högsäsong. Hittade till slut vad jag tror är Zanzibars billigaste boende och delade rum med 2 amerikaner (Varav den ena var på Zanzibar för att bevittna en excorsicm, rätt ovanlig semestersyssla). Största problemet med stället var dock att det låg mittemot en moské vilket innebär väckning klockan 05:00. Stone Town är i alla fall en mysig stad där man lätt kan tillbringa några dagar. När jag kom dit var det dessutom både filmfestival samt Full Moon Party så det var bra drag i stan. Grymt schysst seafood finns det förstås också på ön, inte minst på kvällsmarknaden där dom säljer barracuda, snapper, hummer, bläckfisk, calamari, kräftor, ja allt möjligt som kan träs på spett. Gäller dock att passa sig för liksom i alla turistställen finns det även i Zanzibar gott om skojare.

P1020017.jpg
Food Market

Det blev alltså inte direkt någon vila i Stone Town så jag åkte norrut till Nungwi i norra Zanzibar som ska ha dom finaste stränderna på ön - men också de mest besökta - för att få lite lugn och ro. Det fick jag visserligen också även om det regnade när jag kom fram. Ordnade boende i en bungalow med havsutsikt, 50 USD natten, vilket är det överlagset dyraste boendet under resan men det var grymt skönt att få sova ut för omväxlings skull.

Stormen som låg över norra Zanzibar förde inte bara med sig regn utan även blåst vilket resulterade i att dom annars bländvita stränderna var fulla med tång och sjögräs. Paradisbilden fick sig en törn på grund av vädret men å andra sidan tittade solen fram efter en dag och då var det enkelt att förstå var ryktet kom ifrån. Mycket turister som sagt, främst italienare. Hade jag haft lite mer tid hade jag utforskat lite andra stränder på ön också då det finns mängder för alla olika smaker. Intressant var också de fejkmasaaier som vandrade fram och tillbaka pa stranden och sålde smycken. Jag gjorde annars inte så mycket i Nungwi förutom att slappa och käka. Var iväg pa en snorkeltur sista dan i en Dhow. Snorklingen var helt okej men jag är lite bortskämd med undervattensliv efter dykningen i främst Australien och den nivån var det förstås inte på snorklingen.

P1020127.jpg
Mnemba Island
P1020080.jpg
Kendwa Beach
P1020060.jpg
Fiskare
P1020036.jpg
Nungwi Beach

Tog mig tillbaka till Stone Town i torsdagskväll och tog in på ett något dyrare (och tystare) boende. Klev sedan upp tidigt som fan for att hinna med första färjan till Dar på morgonen. Sedan gick färden Dar - Doha - London (först Gatwick sen Heathrow) - Stockholm - Sundsvall - Hammarstrand. Tog 43 timmar att avverka den sträckan och sen var man rätt mör.

Författat av hammarn 01:37 Arkiverat i Tanzania Kommentarer (0)

Kigali till Zanzibar

Kigali till Zanzibar i dagboksform.

30 °C
Se Östafrika 2008 på hammarns karta över resan.

Bussen från Kigali till Kampala skulle ta 8 timmar, den tog 10 timmar vilket får anses som riktig racerfart med afrikanska mått mätt. Börjar få in lite rutin på resorna så jag såg snabbt till att få en av platserna på första raden vilket innebär gott om benutrymme. Hade dessutom med mig lite kakor och frukt vilket visade sig extremt nyttigt eftersom denna buss inte stannade för lunch vilket de övriga gjort. Tappade dessutom en timme på grund av tidsskillnaden mellan Rwanda och Uganda och väl framme så bestämde jag mig för att åka direkt vidare till Entebbe. Entebbe ligger 4 mil utanför Kampala och därifran flög jag sedan till Zanzibar. Tog dock över en timme att ta sig dit på grund av Kampalas sinnessjuka trafik. Enorma korsningar där trafikpoliser släpper på från ett håll i taget innebär 5-10 minuters stillastående i var och varannan större korsning. Många slår därför av tändningen vid dessa stopp och det är inte ovanligt att de sedan har problem att få igång rishögarna vilket förstås orsakar ännu mer kaos när det väl blir fritt fram. Lägg till detta ett myller av gatuförsäljare som går mellan bilarna och säljer prylar samt avsaknaden av gatubelysning och mängden motorcyklar/mopeder/cyklar som zick-zackar mellan filer så har ni Kampalas härliga trafiksituation...

Tog in på ett billigt boende i Entebbe och sedan vidare till flygplatsen morgonen därpå. Air Tanzania visade sig snart vara rätt påfrestande att ha att göra med... De har ingen fungerande hemsida och svarar varken på telefon eller mail. Morsan lyckades dock boka via en svensk resebyrå och 14:25 skulle flyget gå direkt till ZNZ. Hade endast bokningsnummer och hoppades det skulle räcka. Väl på flygplatsen fanns dock inget flyg till ZNZ på departureboarden under hela dan och heller inget som skulle avgå 14:25, hmmm. Frågade runt och blev hänvisad till Air Tanzanias kontor som förstås var obemannat. Runt 13 så dyker i alla fall någon upp och jag får en biljett utskriven. Tiden stämde och jag undrar varför den inte står med bland "kommande avgångar". Hon visar att den visst står med bara det att det står Dar Es Salaam som destination. Att sen tiden var fel och att jag ju faktiskt ska till Zanzibar verkade mindre viktigt men nåja, jag tog mig hit i alla fall och det var det viktigaste.

Flyget utmärkte sig även positivt vad gäller utsikten under färdens gång. Lyfte alltså från Viktoriasjöns östkust och mellanlandade på Kilimanjaro flygplats och berget utgjorde en mäktig syn vid landningen. Sen var förstås inflygningen till Zanzibar rätt häftig också, över Stone Town och havet som skiftar i blått och turkost.

Författat av hammarn 12:18 Arkiverat i Tanzania Kommentarer (0)

Rwanda

Rwanda i dagboksform.

sunny 26 °C
Se Östafrika 2008 på hammarns karta över resan.

Rwanda är verkligen annorlunda jämfort med övriga lander jag har besökt här, i alla fall på ytan. Till dess egenheter hör förutom de jag redan nämnt såsom avsaknad av bankomater, hjälmtvång när man åker MC (vilket innebär att man får ta på sig en hjälm som är minst 3 storlekar för stor för min skalle) även brist på "backpackerboende". Istället får man bo på vanliga budgethotell där det dock är svårare att träffa andra resenärer. Något annat intressant är alla som springer runt i Kigali med vad som ser ut som vanliga väggtelefoner. Mäkta underligt men jag har blivit uppmärksammad på att de säljer telefontid (inte själva telefonen alltså). Man kan alltså betala för att ringa med dessa mobila telefoner (som dock ser ut som vanliga telefoner). Beställer man en lokal öl här kommer den i 72cl flaska, om man istället beställer EN Amstel (belgisk) sa får man två 33cl:s flaskor. Mycket underligt...
Sen finns ju även dom sporadiska poliskontrollerna längst vägarna. Dessa har jag stött på i alla länder men de brukar inte bry sig om oss Mzungus (vita) förutom här då där jag varit tvungen att riva upp hela väskan vid dessa kontroller. Osäker på vad de egentligen letar efter men än har jag inte åkt fast iaf...
Landet är även sjukt överbefolkat (10 miljoner på en yta mindre än småland) och varenda kvadratmeter av jorden brukas. Vägarna är dock i kanonskick jämfort med grannländerna men det är så sjukt mycket folk överallt på vägarna att hastigheten ändå hålls ner hyfsat.

De senaste dagarna har jag spenderat i Gisenyi i nordvästra Rwanda. Åkte dit för att slappa men stället var inte riktigt vad jag väntat mig. Enligt min guidebok är det en semesterort for rwandier som ligger vackert belägen vid Kivu-sjön. Läget stämde visserligen men stället var helt dött. Hade sett fram emot boende i bungalow vid stranden men de få hotell som faktiskt låg vid stranden var lyxhotell och budgetställena inne i stan var precis som staden i övrigt utan charm. Finns nästan inga restauranger eller barer utanför hotellen heller och absolut inga turister. Varken backpackers eller lokala turister. Drog till och med till ett av lyxhotellen för lunch men inte ens där var det några gäster, bara tranor.

P1010936.jpg
Trana på Stipp Hotel

Stranden var inte mycket att hurra för heller, helt okej sandstrand men liten och återigen, inte många människor där. Just ja, dessutom bör man inte bada i sjön på grund av risk for farliga vulkaniska gaser...

P1010928.jpg
Gisenyi Beach

Jag bodde pa två olika hotell, första natten i stan, billigt men högljutt så nästa natt bytte jag till ett som heter "Lake View hotel". Någon utsikt över sjön hade jag dock inte, kanske om man tältar pa taket men tveksamt. Sen ar det ju det har med franskan också, jag är helt lost för det mesta. Skulle till exempel beställa något lätt att käka häromdan, "Bruchettas de Chevre" tyckte jag lät som bröd och ost typ. Ack så fel jag hade :)

Stötte även på en skum typ direkt när jag klev av bussen i Gisenyi. Som vanligt flockas folk runt en när man kliver av bussen men en kille stack ner handen i min högra ficka. Om det var medvetet eller av misstag vet jag inte men tvivlar på att det var ett misstag. Jag reagerade och när övriga i folksamlingen märkte vad jag reagerade på blev det ett jävla liv. Det känns väldigt säkert här dagtid men detta beror delvis på hur dom hanterar tjuvar och liknande lokalt. Det funkar inte riktigt som hemma... Som vit så är jag mer eller mindre tabu, om någon skulle sno nåt av mig på gatan och nån annan märker det så skulle tjuven bli slagen gul och blå av en ilsken folksamling. Få är villiga att ta den risken... Den har killen fick iaf ett par smällar och ljudnivån var rätt hög men han klarade sig lindrigt undan. Han hade ju heller inte lyckats sno något om det nu överhuvudtaget var hans mål.

Så för att sammafatta, hoppa över Gisenyi om ni är i krokarna :)

Nu är jag tillbaka i Kigali, tillbringade eftermiddagen på lyxhotellet "Hotel Des Mille Collines" (även känt som Hotel Rwanda i filmen med samma namn). Satt vid deras pool och läste "we wish to inform you that tomorrow we will be killed with our families" om folkmordet och avnjöt en kall fatöl. Den dyraste på resan för övrigt men ack så god. Bor förstås inte där (kostar 700 spänn natten för de billigaste rummen) men snyltar gärna på atmosfären :)

P1010905.jpg
Hotel Des Mille Collines

Imorgon blir det en till härlig bussresa tillbaka till Uganda och Kampala för att sedan flyga därifran till Zanzibar på Söndag.

Au revoiur!

Författat av hammarn 10:26 Arkiverat i Rwanda Kommentarer (0)