Resebloggar från Travellerspoint

juni 2008

På jakt efter safari.

Arusha, Tanzania

sunny 28 °C
Se Östafrika 2008 på hammarns karta över resan.

Det var länge sedan förra inlägget nu men jag har varit ute och campat så har inte haft möjlighet att skriva tidigare. Börjar med dagarna innan safarin men ska forsöka hinna med ett inlägg om safarin också innan jag drar vidare norrut.

Moshi trivdes jag bra i, avslappnad stad och mycket vacker omgivning. Käkade bra och träffade mycket folk, främst på hotellet. Bland dessa ett svenskt par och vi tänkte samordna safarin först men efter att killen blivit sjuk (feber, magsjuka) så sket det sig. Vi bytte dock nummer och kanske kommer träffas igen på Zanzibar i slutet av min resa. Jag bokade istället en 4-dagars safari med start på Måndag. 165 USD ville dom ha men då skulle det bara vara jag och en till vilket är en stor fördel då safaribilarna lätt kan kännas trånga annars.

Med safarin bokad kunde jag slappna av och kolla in stan lite mer. Finns inte direkt mycket att göra i Moshi men det finns gott om bra restauranger och några riktigt billiga coffee-houses. Prisnivån ligger på cirka 100 SEK / natt for boendet, 25-45 SEK för en middag och 6-12 SEK för en öl. Billigare än väntat med andra ord.

Än så länge har jag träffat betydligt färre turister/backpackers här än i till exempel Asien men tanzanierna är trevliga och bra på engelska och samtalsämnena här nere är inte så olika de hemma. Mycket politik, fotbolls-EM är hur stort som helst och alla har en åsikt om de stigande bränslepriserna (diesel kostar cirka 12 SEK/liter här nu).

Företaget jag bokade safarin med lovade ett bra pris på en dagstur till någon av de intilliggande byarna kombinerat med några stora vattenfall som fanns i området. Jag nappade på en sån tur och gled iväg tillsammans med min "guide", Freddie. Jag hade fått ett tips av en tanzanier i Dar Es Salaam om att åka till Materun som är en liten by som är otroligt vackert belagen längst Kilimanjaros sluttningar. Vi tog en Dalla-Dalla dit och efter den 45 minuters-trippen så lovar jag att aldrig mer klaga på skicket på de norrlänska vägarna! En smärtsam resa men fram kom vi och dagen blev mycket lyckad. Freddie var ung men mycket kunnig vad gäller bananplantager, kaffeodlingar och allt annat som han berättade om. Eftersom vi var där på en söndag var alla ungarna lediga från skolan men gick till kyrkan istället (de flesta är kristna runt Moshi).

P1000636.jpg
Guiden Freddie
P1000617.jpg
Uppklädd för att gå till kyrkan

Mycket intressant att se hur livet i byarna fungerar. De som bor här livnär sig främst på bananodlingar och kaffeplantager. Freddie insisterade även på att jag skulle smaka den hemgjorda bananölen och det var bland det vidrigaste jag druckit! Nä, i fortsättningen håller jag mig till buteljerad öl.

Vattenfallen var imponerande även om de inte var huvudsyftet med turen. Färden tillbaka var ungefär lika smärtsam som resan dit. Måste ladda upp en bild på en fullastad Dalla-Dalla för det är en speciell syn! Det är alltså en minibuss som har sittplatser för cirka 20 passagerare. Dom blir dock aldrig (och jag menar aldrig!) fulla, har sett över 35 inklämda och ända stannar dom och plockar upp fler :)
Om det är så fullt att det inte går att komma in genom dörren funkar oftast ett fönster och i värsta fall kan man tydligen hänga på utsidan av fordonet...

När vi kom tillbaka tänkte jag betala både safarin och den dagsturen. Hade inte fått något pris på dagsturen sa jag fick en mindre chock när en kille först ville ha 175 USD. Frågade sedan hans bror (samma företag förstås) som ville ha 25 USD. Allt är lite godtyckligt i Tanzania :) Betalade 25 (vilket innebar att jag nästan dricksade lika mycket som trippen kostade) och började sedan oroa mig över safarin istället. Ställer man samma fråga två gånger så får man garanterat två divergerande svar. Han jag skulle åka med hade också fått helt annan info än mig (han betalade dessutom mer för samma safari). Till slut tröttnade jag på att oroa mig och betalade.

Det blir sista natten i Moshi nu eftersom safarin börjar i morgon bitti och på vägen tillbaka tänkte jag be dom släppa av mig i Arusha då jag ända ska dit efteråt.

Författat av hammarn 03:50 Arkiverat i Tanzania Kommentarer (0)

Jambo!

Dar Es Salaam till Moshi

sunny 28 °C
Se Östafrika 2008 på hammarns karta över resan.

Efter sisådär 28 timmar på resande fot så har jag nu äntligen nått slutmålet, Dar Es Salaam på Tanzanias östkust.

Missade min skjuts från flygplatsen men tog en taxi in till Safari Inn. Typiskt backpackerboende, inget speciellt men funktionsdugligt. Egen toalett till och med! Hann inte mycket mer än att käka och sova under tisdagen. I onsdags däremot hann jag ta en mer ordentlig titt på Dar, typisk storstadshets och sjukt svårt att hitta där. Glest mellan caféer och barer också vilket är rätt drygt men kanske inte helt oväntat då det finns mycket muslimer i Tanzania och speciellt i Dar. Det märks också tydligt 05:00 på morgonen då böneutropen börjar skalla från någon närbelägen Moske, gaah!.

Finns dock en hel del intressant att se i Dar. Var runt i innerstan en del och även i hamnområdet. Tog en färja över sundet och sen en Dalla-Dalla vidare söderut där det finns grymt fina stränder. Sällan man ser nån annan Mzungu (vit) oavsett var man är men tanzanierna är glada och trevliga så vad gör väl det. Enda dryga är att alla vill pracka på en safariturer men det är rätt lätt att skaka av sig dom. Provade det afrikanska köket också i Drar och blev klart positivt överraskad. Käkade nationalrätten Ugali (maizenamjöl+vatten tror jag) med nåt kött och lite grönsaker, grymt gott!

Igår bussade jag norrut till Moshi där jag nu befinner mig. Bussresan var bekväm om än inte svensk standard. Inget att klaga på dock, tog ca 10 timmar att ta sig hit. Moshi är en mindre stad vid foten av Kilimanjaro och har klart mer avslappnad stämning än storstan. Jag bor nu på Kindoroko Hotell för 15 USD natten och det är riktigt lyx, varmvatten och tv på rummet till och med. Stället har dessutom en bar på taket (tyckte det var säkrast att gardera sig denna gång :)) med den förmodligen grymmaste utsikt jag någonsin sett i en bar (utsikt över Kilimanjaro förstås).

P1000582.jpg
Kilimanjaro sett från Kindoroko Hotell i Moshi.

Idag står safari högst på agendan, jag ska försöka boka något idag och hoppas att det bjuder på lite mer intressanta djur än vad jag hittills sett (kossor och getter typ). Det är kyligre här än i Dar också. Var runt 30 i Dar men här är det mer behagliga 25. Kan dock bli lite kyligt på natten.

Nu ska jag ut och spana in Moshi, ha det bra därhemma!

P1000552.jpg
Marknad i Moshi

Författat av hammarn 01:48 Arkiverat i Tanzania Kommentarer (0)