Resebloggar från Travellerspoint

Rwanda

Rwanda i dagboksform.

sunny 26 °C
Se Östafrika 2008 på hammarns karta över resan.

Rwanda är verkligen annorlunda jämfort med övriga lander jag har besökt här, i alla fall på ytan. Till dess egenheter hör förutom de jag redan nämnt såsom avsaknad av bankomater, hjälmtvång när man åker MC (vilket innebär att man får ta på sig en hjälm som är minst 3 storlekar för stor för min skalle) även brist på "backpackerboende". Istället får man bo på vanliga budgethotell där det dock är svårare att träffa andra resenärer. Något annat intressant är alla som springer runt i Kigali med vad som ser ut som vanliga väggtelefoner. Mäkta underligt men jag har blivit uppmärksammad på att de säljer telefontid (inte själva telefonen alltså). Man kan alltså betala för att ringa med dessa mobila telefoner (som dock ser ut som vanliga telefoner). Beställer man en lokal öl här kommer den i 72cl flaska, om man istället beställer EN Amstel (belgisk) sa får man två 33cl:s flaskor. Mycket underligt...
Sen finns ju även dom sporadiska poliskontrollerna längst vägarna. Dessa har jag stött på i alla länder men de brukar inte bry sig om oss Mzungus (vita) förutom här då där jag varit tvungen att riva upp hela väskan vid dessa kontroller. Osäker på vad de egentligen letar efter men än har jag inte åkt fast iaf...
Landet är även sjukt överbefolkat (10 miljoner på en yta mindre än småland) och varenda kvadratmeter av jorden brukas. Vägarna är dock i kanonskick jämfort med grannländerna men det är så sjukt mycket folk överallt på vägarna att hastigheten ändå hålls ner hyfsat.

De senaste dagarna har jag spenderat i Gisenyi i nordvästra Rwanda. Åkte dit för att slappa men stället var inte riktigt vad jag väntat mig. Enligt min guidebok är det en semesterort for rwandier som ligger vackert belägen vid Kivu-sjön. Läget stämde visserligen men stället var helt dött. Hade sett fram emot boende i bungalow vid stranden men de få hotell som faktiskt låg vid stranden var lyxhotell och budgetställena inne i stan var precis som staden i övrigt utan charm. Finns nästan inga restauranger eller barer utanför hotellen heller och absolut inga turister. Varken backpackers eller lokala turister. Drog till och med till ett av lyxhotellen för lunch men inte ens där var det några gäster, bara tranor.

P1010936.jpg
Trana på Stipp Hotel

Stranden var inte mycket att hurra för heller, helt okej sandstrand men liten och återigen, inte många människor där. Just ja, dessutom bör man inte bada i sjön på grund av risk for farliga vulkaniska gaser...

P1010928.jpg
Gisenyi Beach

Jag bodde pa två olika hotell, första natten i stan, billigt men högljutt så nästa natt bytte jag till ett som heter "Lake View hotel". Någon utsikt över sjön hade jag dock inte, kanske om man tältar pa taket men tveksamt. Sen ar det ju det har med franskan också, jag är helt lost för det mesta. Skulle till exempel beställa något lätt att käka häromdan, "Bruchettas de Chevre" tyckte jag lät som bröd och ost typ. Ack så fel jag hade :)

Stötte även på en skum typ direkt när jag klev av bussen i Gisenyi. Som vanligt flockas folk runt en när man kliver av bussen men en kille stack ner handen i min högra ficka. Om det var medvetet eller av misstag vet jag inte men tvivlar på att det var ett misstag. Jag reagerade och när övriga i folksamlingen märkte vad jag reagerade på blev det ett jävla liv. Det känns väldigt säkert här dagtid men detta beror delvis på hur dom hanterar tjuvar och liknande lokalt. Det funkar inte riktigt som hemma... Som vit så är jag mer eller mindre tabu, om någon skulle sno nåt av mig på gatan och nån annan märker det så skulle tjuven bli slagen gul och blå av en ilsken folksamling. Få är villiga att ta den risken... Den har killen fick iaf ett par smällar och ljudnivån var rätt hög men han klarade sig lindrigt undan. Han hade ju heller inte lyckats sno något om det nu överhuvudtaget var hans mål.

Så för att sammafatta, hoppa över Gisenyi om ni är i krokarna :)

Nu är jag tillbaka i Kigali, tillbringade eftermiddagen på lyxhotellet "Hotel Des Mille Collines" (även känt som Hotel Rwanda i filmen med samma namn). Satt vid deras pool och läste "we wish to inform you that tomorrow we will be killed with our families" om folkmordet och avnjöt en kall fatöl. Den dyraste på resan för övrigt men ack så god. Bor förstås inte där (kostar 700 spänn natten för de billigaste rummen) men snyltar gärna på atmosfären :)

P1010905.jpg
Hotel Des Mille Collines

Imorgon blir det en till härlig bussresa tillbaka till Uganda och Kampala för att sedan flyga därifran till Zanzibar på Söndag.

Au revoiur!

Författat av hammarn 10:26 Arkiverat i Rwanda

EpostinläggFacebookStumbleUpon

Innehåll

Var först att kommentera detta inlägg

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Login