Resebloggar från Travellerspoint

Qinghai-Tibet Railway

sunny
Se Tibet 2017 på hammarns karta över resan.

Efter utflykten i Langmusi så fortsatte jag till Xiahe. Xiahe är mest känt för det buddistiska jätteklosterkomplexet Labrang. Labrang är ett av de största klostren utanför TAR (Tibet Autonomous Region) och tillhör de "6 viktiga klostren" inom Gelugaskolan (gula hatt skolan, dvs den dominerande buddistiska skolan som Dalai Lama leder). Det skulle visa sig att jag så småningom skulle komma att besöka 4 av dessa 6 under min tid i Tibet.

_DSC2706.jpg
_DSC2742.jpg
_DSC2729.jpg
_DSC2712.jpg
_DSC2722.jpg
_DSC2751.jpg

Kloster i all ära men nu började jag se fram emot att nå Lhasa, en av höjdpunkterna på hela resan. Nästa stopp på resan var Xining. Xining är en storstad (med svenska mått mätt iaf) och den första större staden jag passerat sedan Chengdu. Synnerligen ointressant som resmål men Xining utgör startpunkten för Qinghai-Tibet Railway, världens högsta tåglinje som skulle ta mig till Lhasa. Järnvägens högsta punkt är Tanggulapasset drygt 5000 meter över havet.

Innan jag begav mig iväg så passade jag dock på att se mig omkring i Xining. Som sagt inte något spännande resmål men i Kina så händer alltid grejer, så även här. Rent allmänt i Kina så är man ju som västerlänning rätt uttittad och från och till känner man sig nästan som en kändis. Många vill ta en selfie med en och yngre kineser vill gärna testa sin engelska. Just selfiebilderna är rätt roliga, ibland brukade jag ta en själv också...

20170730_185727.jpg
_DSC2775.jpg
_DSC2769.jpg

Ett annat roligt fenomen i Xining var vakterna vid övergångsställen. Kina har ju ibland den här typen av upplägg där dom försöker "civilisera" befolknignen. I detta fall ville man få Xining-borna att lära sig lyda röd gubbe vid övergångsställen. Kinas lösning? Placera ut en person på varje sida om övergångsstället med var sitt rep som man helt sonika spänner upp och därmed blockerar vägen för gångtrafiken för att förhindra att folk går mot röd gubbe. Effektivt men resurskrävande, 2 man / övergångsställe så en enda 4-vägskorsning med 4 övergångsställen hade 8 personer för denna syssla. Arbetskraft råder det ingen brist på i detta land...

20170731_115317.jpg

Järnvägslinjen till Lhasa öppnades så sent som 2006 och är väldigt populär, jag fick boka biljetterna långt i förväg för att försäkra mig om att få plats. Jag hade dock inte skrivit ut tågbiljetten innan jag kom till Xining, något som visade sig bli en större apparat än jag väntat mig. Jag hade bara en dag i Xinng innan tåget skulle gå och det råkade vara en Söndag så att hitta någon ställe som var öppet och kunde fixa en utskriven biljett var inte helt lätt. Jag hittade till slut ett litet tryckeri men att få personalen att förstå att jag ville skriva ut biljetten var inte helt lätt med språkbarriären... Nästa problem var att få över biljetten från min mail till deras antika dator. Hela denna operation tog nog 45 minuter iaf, notan slutade på hisnande 50 öre. Tid tar man inte betalt för i Kina helt enkelt. Efter den pärsen så tog jag mig till slut till tågstationen och kunde påbörja den 21 timmar långa tågresan mot Lhasa. Tågresan i sig var behaglig (för att vara en tågresa), på grund av höjden så pumpas det in extra syre i tågkupéerna under resans gång så höjden kände jag aldrig av. Restaurangvagnen var populär och erbjöd bra mat, fisken var faktiskt utmärkt.

20170801_111308.jpg
20170801_073608.jpg
20170731_181723.jpg
20170731_142019.jpg

Författat av hammarn 13:00 Arkiverat i Kina Tagged train china asia xining

EpostinläggFacebookStumbleUpon

Innehåll

Var först att kommentera detta inlägg

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Login