Resebloggar från Travellerspoint

Langmusi and the road to Xining

sunny
Se Tibet 2017 på hammarns karta över resan.

Efter Jiuzhaigou fortsatte bussresorna västerut mot Xining. Två stopp till hann jag dock med på vägen. Det första i Langmusi som är en högt belägen (3300m) liten by med tibetansk historia. Många av invånarna tillhör något av de två stora tibetanska kloster som finns i stan (även om det är klart färre nu än för bara några år sedan, något kinas centralregering inte direkt är oskyldiga till...).

_DSC2450.jpg
_DSC2492.jpg
_DSC2470.jpg

Langmusi är också känt för sina gräsmarker och en populär turistaktivitet är att se området till häst. Ridning är inte direkt min starka sida men when in Rome... Bokade alltså in en 3-dagars trek till häst.

Upplägget var lite intressant eftersom det bara var kvinnan som anordnade treken som kunde engelska så fick man lite snabba instruktioner av henne sen följde en lokal guide med och dom två nätterna utanför Langmusi spenderades tillsammans med olika nomadfamiljer uppe i bergen. Otroligt vackra miljöer och väldigt intressant att komma så nära nomaderna och kunna följa och hjälpa till i deras dagliga sysslor såsom jakvallning och mjölkning, hämta vatten (låter kanske enkelt men inte när man ska släpa på 25L 100 höjdmeter på 4000 meters höjd...), slakt av ungdjur, ostframställning mm. Allt kretsar kring Jakarna och det är lätt att förstå varför Jaken är så viktig här uppe. Kossor pallar inte höjden och den karga miljön här uppe så jaken är livsviktig för befolkningen.

_DSC2623.jpg
_DSC2614.jpg
_DSC2545.jpg

Det faktum att jag inte hade någon tolk med mig drog dock ner helhetsbetyget för den här trippen något, det hade varit mycket intressant om vi hade kunnat haft lite längre och mer utförliga pratstunder med dom vi bodde hos.

_DSC2661.jpg
_DSC2582.jpg

Författat av hammarn 10:48 Arkiverat i Kina Tagged mountain china asia yak grasslands langmusi huagai

EpostinläggFacebookStumbleUpon

Innehåll

Var först att kommentera detta inlägg

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Login