Chengdu - Mat i världsklass
17.07.2017 - 22.07.2017
32 °C
Se
Tibet 2017
på hammarns karta över resan.
Inläggen uteblev under semestern i Kina förra året p.g.a. tids- och internetbrist under resan men eftersom jag laddat upp bilder i efterhand så tänkte jag ändå återge några korta erfarenheter även om det var nästan ett år sedan själva resan tog plats.
Kina var alltså 2017 års resmål och största anledningen till det var att jag tyckte det var hög tid att besöka Himalaya. Himalaya i Juli/Augusti sägs dock vara rätt blött vilket länge har avskräckt mig från att åka. Efter att ha hört mig för och gjort lite förundersökningar så verkade de norra delarna av Himalaya dock inte lika drabbade av monsunsäsongen och därför siktade jag till slut in mig på Tibet. Att resa i Tibet kräver ju tyvärr i dagsläget att man reser med guide och jag var inte så pigg att spendera hela semestern på det sättet så jag valde att kombinera 2 veckor i Tibet med guide med 3 veckor resande på egen hand i främst Sichuan. Sichuan och framförallt Chengdu har jag dessutom också länge velat besöka och med dessa destinationer spikade så kunde jag sedan komponera en vettig rutt.
Just Chengdu blev till slut min första anhalt på denna resa. Chengdu har rykte om sig att vara en väldigt "lättsam" stad för sin storlek (10-12 miljoner). Jag förstod snart varför, staden är definitivt (med kinesiska mått) behaglig att befinna sig i. Smogen är inte lika tät som i Peking, inte samma stress som i Shanghai. Visst blir man som västerlänning utstirrad ibland men folk kändes i allmänhet inte lika påträngande som i många andra delar av Kina. Chengdu ligger också väldigt bra till, omgiven av kinas bästa jordbruksmark och nära till den tibetanska högplatåns svindlande utsikter. Mest känt är dock Chengdu för två helt andra saker:
1. Jättepandor
Chengdu är utan tvekan världens pandahuvudstad.
Allt kretsar kring Kinas nationaldjur, den utrotningshotade jättepandan. Redan vid flygplatsen börjar man ana att allt inte står rätt till när man ser pandasouvenirer i alla möjliga utföranden. Även inne i centrum kryllar det av pandareferenser, pandor på bilar, muggar, statyer, ryggsäckar, tröjor, mjukisdjur, hattar och mycket mer. Det är dock inte förrän man tar en sväng till Chengdus berömda pandacenter som man verkligen förstår omfattningen av galenskapen... Pandacentret är en jätteanläggning som ligger några kilometer utanför centrum och huserar över 100 jättepandor och flera andra arter inklusive den söta röda pandan. Pandacentret är också epicentrum för alla pandagroupies och en speciell upplevelse bara därför.
Hur var det då att se jättepandor i Chengdu? Flera av mina bästa reseminnen har med djurupplevelser att göra och det är något jag vanligtvis uppskattar men just denna upplevelse tror jag inte kommer sätta sig. För mycket folk och för mycket "zoo-känsla" över det hela tyvärr (även om det inte är ett zoo, det är ett icke-vinstdrivande forskningscenter). Likväl ett måste om man är i Chengdu och väl värt ett besök!
Giant Panda, Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding

Red Panda, Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding
2. Mat
Näst efter jättepandan så är nog mat det Chengdu är mest känt för.
Sichuan i allmänhet och Chengdu i synnerhet är känt för sin kryddstarka och goda mat och inom Kina anses det sichuanska köket vara det allra bästa. Massor av chili, sichuanpeppar och vitlök i så gott som alla rätter visade sig vara helt i min smak. Chengdu är en helt fantastisk matstad och en av de absolut bästa jag varit i överhuvudtaget (tillsammans med Bangkok och San Sebastién). Stark mat men väldigt varierad och alltid väldigt vällagad (för att inte tala om billig!).
Till mina favoriter hör den berömda hot poten där man beställer in ett gäng råvaror och själv sedan lassar i dom i en gryta som kokar vid bordet. Fantastiskt gott och allmänt ett trevligt koncept som jag innerligt hoppas blir nästa mattrend i Sverige! Dock inte så praktiskt att äta om man är själv... Mapo Tofu är en annan berömd maträtt från Sichuan och den rätt som imponerade mest på mig. En väldigt kryddstark (chili främst) Tofugryta vars första tugga utgör en riktig käftsmäll men som lugnar ner sig något med varje tugga (kanske för att gommen paralyseras av all sichuanpeppar). Denna rätt har etsat sig fast i mitt minne och det börjar vattnas i munnen varje gång jag tänker på den.
Det sichuanska köket har såklart massor av grymma maträtter men något annat som imponerade på mig var den höga lägstanivån. Det spelade ingen roll om man åt middag på finare restauranger, tog några grillspett till lunch på kvarterskrogen utanför hotellet eller bara köpte några steamed buns to go, allt smakade otroligt gott!
Chengdu förtjänar ett besök bara för matens skull och jag hoppas verkligen att nästa mattrend i Sverige blir just det sichuanska köket!
Chili bowl, Zhai alley

Sichuan Hot Pot, Chengdu
Utöver tiden i Chengdu så spenderade jag även några dagar i närliggande Leshan och mount Emei. Leshan är en stad söder om Chengdu som även huserar världens största sittande Buddha staty i sten som också är med på UNESCOs världsarvslista. Berget Emei Shan som ligger alldeles intill är ett heligt berg inom buddismen och det kryllar av buddistiska kloster på berget (76 stycken närmare bestämt). Trevlig utflykt om man vill lämna storstan och vandra lite i naturen. Visserligen gott om folk här men området är så stort att det inte är några problem att hitta mer avskiljda delar.
Giant Sleeping Buddha, Leshan Oriental Buddhist theme park

Sitting Buddha statue, Leshan Oriental Buddhist Theme Park

Wheel of Samsara, Leshan Oriental Buddhist Theme Park

Leshan Giant Buddha
Monk, Wannian Temple

Wannian Temple, Emei Shan
Författat av hammarn 09:57 Arkiverat i Kina Tagged food china buddha asia panda sichuan chengdu leshan