Resebloggar från Travellerspoint

Norrlands inland

semi-overcast 13 °C
Se Nordkalotten 2016 på hammarns karta över resan.

Regnet fortsatte ösa ner under hela min vistelse i Gällivare. Nåja, hellre regn när jag bor inomhus än när jag cyklar / tältar så jag ska inte klaga. När jag efter en dags vila lämnade Gällivare var det med siktet inställt på i första hand Arvidsjaur, ca 25 mil söderut längst inlandsvägen. Här börjar för mig rätt så bekanta omgivningar, efter att ha bott i Arvidsjaur i tre år så känns det onekligen som man närmar sig hemmaplan igen. Vägen från Gällivare går via Porjus och Jokkmokk strax söder om den senare så korsas även polcirkeln. Området kring Porjus och Harsprånget är vackert men vädret var fortsatt blött så kameran fick stanna i sitt fodral. Förutom mycket regn så bromsades jag även av vägarbete strax söder om Porjus men benen var rätt så pigga efter vilan i Gällivare så det blev ändå den dittils längsta etappen på nästan 15 mil. Efter en natt i naturen norr om Kåbdalis så tog jag mig nästa dag den resterande biten till Arvidsjaur. Det märktes att den norrländska sommaren börjar nå sitt slut då temperaturerna nu sjönk stadigt och det var ett par riktigt kalla nätter med temperaturer ner emot nollan. Även dagtid var det nu avsevärt kallare än tidigare.

Rain along E45

Rain along E45


Arctic Circle

Arctic Circle


Camp Gielas, Arvidsjaur

Camp Gielas, Arvidsjaur

Efter ett kort stopp och lite sightseeing i Arvidsjaur så trampade jag snart vidare söderut via inlandsvägen. E45 är inte idealisk som cyklingsväg men eftersom jag ville ta mig till Rossön och Strömsund så kändes det ändå som det bästa alternativet och även om E45 är mer trafikerad än andra vägar i området så är det ändå rätt lite trafik. Jag hade nu fått upp farten ordentligt och därmed ökade även längden på dagsetapperna. Nu cyklade jag minst 10-12 mil varje dag. Dels för att det är mer lättcyklat än i Norge och dels för att benen var i bättre slag nu än tidigare men även för att det var mer bekanta omgivningar och därför blev det mindre turistande ju längre söderut jag kom.

Efter Arvidsjaur så stannade jag en natt i Blattnicksele som har en utmärkt liten camping vackert placerad på en udde. Jag var rätt nedkyld när jag anlände runt 6 tiden efter en lång dag i sadeln i hård motvind i kall luft (10-12 grader) men när jag "checkade in" fick jag veta att de har en uppvärmd pool på området vilket ju lät fantastiskt så jag bytte snabbt om, köpte en kall öl (ja, de har ölförsäljning också!) och knallade över till poolen. Märkligt nog var det helt tomt vid poolområdet men desto bättre tänkte jag och ställde ifrån mig ölen och hoppade i. "Uppvärmd", jo jäklar! Från 14 till 15 grader på sin höjd, förklarar varför jag var ensam.... Drack huttrande upp min öl och sprang sen in och tog en varm dusch istället, huga. Bortsett från debacklet med poolen så var det dock en mycket trevlig vistelse. Kallt men soligt, träffade ett tyskt par från Hamburg som var trevliga och bjöd på Warsteiner på kvällen och vaknade dagen efter till en klarblå himmel över Vindelälvens vatten som rann runt udden.

Vindel river, Blattnicksele at dusk

Vindel river, Blattnicksele at dusk


Vindel river, Blattnicksele at dawn

Vindel river, Blattnicksele at dawn

Fortsatte söderut till Vilhelmina och spenderade en kall natt även där. Strax söder om Vilhelmina stötte jag på en vaja som trasslat in hornen ordentligt i ett stängsel längst vägen. Hennes kalv stod storögt och tittade på ett 50-tal meter bort under tiden jag försökte frigöra henne. Tog en bra stund då hon var ordentligt intrasslad och det var lite meckigt att hålla fast renen och samtidigt försöka trassla ut repet men till slut så kunde hon återförenas med kalven och springa vidare in i skogen.

Vojmån rest stop

Vojmån rest stop


Clouds, Vilhelmina

Clouds, Vilhelmina


Stuck reindeer, south of Vilhelmina

Stuck reindeer, south of Vilhelmina

Cyklade vidare i strålande solsken och med vinden i ryggen och vek av från E45 i Hoting för att göra en avstickare till vår sommarstuga i Rossön. Mötte min mamma där och spenderade helgen i stugan, skönt med lite omväxling från både cyklandet och tältandet. Efter lite pyssel i stugan över helgen så cyklade jag sedan vidare till Strömsund, det sista stoppet innan jag skulle vara tillbaka i Hammarstrand där jag startade fem veckor tidigare. Strax innan Strömsund när jag kämpade som mest i motvinden så dök en sparvhök upp och gledflög en bra stund strax ovanför mig och tittade nyfiket ner med jämna mellanrum. Den saktade in för att hålla samma fart som mig och vi höll jämna steg en bra stund, otroligt graciös i vinden och kul att se på så nära håll. Till slut så stannade jag för att ta fram kameran, höken stannade då också på en kraftledningsstolpe längst vägen men givetvis dök det upp några bilar och skrämde bort den innan jag hann ta någon bra bild. Häftig naturupplevelse och bara minuter senare när jag fortfarande bearbetade den händelsen så stolpar en trana förbi i vägrenen. Tar en stund innan jag fattar vad som hänt men en trana kommer alltså springande i vägrenen bara meter från där jag cyklar och springer sakta sakta förbi mig. Efter ett 50-tal meter så fäller den ut vingarna och lyfter sådär osmidigt som tranor gör, wow!

Rossön

Rossön


Creature comforts, Rossön

Creature comforts, Rossön

Efter ytterligare några mil så anländer jag i Strömsund där jag alltså spenderar den sista natten av dagen cykelsemester. Endast sträckan Strömsund - Hammarstrand återstår innan jag är tillbaka vid utgångspunkten. Lämpligt nog bjöd den sista dagen också de bästa cykelförhållandena på hela resan. Klarblå himmel, lite varmare än tidigare under veckan (18-20 grader), lätt nedför och en kraftig medvind hela dagen. Gick otroligt lätt och det kändes bra att kunna sluta på topp. Cyklade längst Ammeråstigen (väg 344) vilken går från Hammerdal längst Ammerån och de är en mycket trevlig cykelväg. Stora delar av sträckan går längst med Ammerån och det finns gott om trevliga rastplatser. Efter bara 6 timmar så var jag framme i Hammarstrand och därmed är det färdigcyklat för i år.

Hammerdalssjön, Jämtland

Hammerdalssjön, Jämtland


Swedish countryside, Ede, Jämtland

Swedish countryside, Ede, Jämtland


Hannflyströmmarna, Ammerån

Hannflyströmmarna, Ammerån


Runars, Ammerån

Runars, Ammerån


Hammarstrand

Hammarstrand

Drygt 280 mil blev det till slut och en mycket behagligare cykelsemester än senast jag försökte mig på det.

Odometer reading - 2807 km

Odometer reading - 2807 km

Författat av hammarn 04:43 Arkiverat i Sverige Tagged sweden europe scandinavia

EpostinläggFacebookStumbleUpon

Innehåll

Var först att kommentera detta inlägg

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Login