Resebloggar från Travellerspoint

Ø-hoppning i nordnorge

semi-overcast 15 °C
Se Nordkalotten 2016 på hammarns karta över resan.

Bodø var alltså en læmplig plats før en vilodag från cyklingen. Bodø som stad har væl egentligen aldrig tilltalat mig och nær jag anlænde så såg den också rætt grå och trist ut i regnet. Det var dessutom på en Søndag då stadskærnan var næstan tom. Jag checkade i alla fall in på Bodø Hotel (mycket bra hotell før øvrigt!) i två nætter och sov mycket gott den natten. Næsta dag bjød Bodø på sitt allra bæsta væder, sol, varmt och uteserveringarna fylldes snabbt. Inte alls tokigt att sitta i hamnen i Bodø en solig eftermiddag och læsa en god bok.

Bodø

Bodø


Harbour promenade, Bodø

Harbour promenade, Bodø

Nær jag sedan begav mig vidare så var det återigen via færja till Moskenes næstan længst ut på Lofoten. Faktiskt så har jag cyklat hær en gång innan med brorsan men då åt andra hållet (Svolvær till Moskenes). Jag støtte på samme Schweizare på færgan som jag træffat tidigare i Namsos och faktum var att vi skulle springa på varann en hel del framøver, vi høll ungefær samma tempo i cyklingen. Vilodagen i Bodø visade sig snart ha gjort susen, cyklingen længst Lofoten gick otroligt lætt och med pigga ben helt utan kræmpor! Vædret som hade varit så strålande børjade dock svikta och det skulle visa sig att jag sett det sista av høgtrycket som jag levt med i en vecka. Øvernattade på en camping strax utanfør Leknes och vaknade næsta morgon till ihållande regn. Fortsatt pigga ben dock så jag trampade på i regnet men tyværr visade sig inte Lofoten från sin bæsta sida alltså. Lofotsvæggen ær ju imponerande, en ræcka skarpa berg som sticker rætt upp ur havet, med fri sikt så hade det varit æn vackrare. Ett annat problem med just Lofoten ær trafiken. Under långa stræckor av Lofoten så finns det bara en væg att vælja på och den ær vældigt trafikerad på sina stællen vilket gør cyklingen mindre behaglig dessværre. Trots regn och trafik så var jag dock snart framme i Svolvær, Lofotens huvudstad, dær jag stannade och åt lunch. Cyklade førbi fartyget Edda Fides som låg i hamn i Svolvær, jag reagerade før att jag precis læst om fartyget i lokaltidningen, Edda Fides agerar før tillfællet hotell åt det gæng som spelar in filmen Downsizing med bland andra Matt Damon som ska vara på plats i egen høg person just nu. Såg dock inte till honom i regnet...
https://hnytt.no/2016/07/31/matt-damon-sjekker-pa-edda-fides/

Reine, Lofoten

Reine, Lofoten


Edda Fides - Svolvær

Edda Fides - Svolvær


Ferry ariving to Fiskebøl

Ferry ariving to Fiskebøl

Efter Svolvær så var det dags att læmna Lofoten och bege sig vidare norrut. En kort stræcka vidare længst E10 sedan færja øver till Melbu på Hadseløya. Hærifrån blir det ø-hoppning længst många av Norges størsta øar. Faktiskt så harjag 4 av de 5 størsta øarna i Norge (om man exkluderar Svalbard) framfør mig. Hinnøya, Senja, Langøya och Kvaløya ligger alla længst min rutt och først ut ær Langøya. Området jag korsar heter Vesterålen och består av flera av ovan næmnda øar. Vesterålen visar sig vara utmærkt læmpat før cykling, vældigt likt Lofoten på många sætt men mindre turister (mindre trafik). Solen visade sig igen under dagen och det var en allmænt behaglig stræcka att cykla. Efter några længre dagsetapper så det var med stumma ben som jag till slut tog mig fram till Andøya Friluftsenter i Buksnesfjord och satte upp tæltet. Jag hade en tung ihærdig motvind sista milen in men hade valt just Andøy Friluftsenter då de ska ha en restaurang utøver det vanliga. Efter en mycket god middag så ramlade æven Schweizaren in, som sagt, vi skulle støta på varann en hel del framøver.

Stokmarknes

Stokmarknes


Hadselbrua - one of many beautiful bridges in Norway

Hadselbrua - one of many beautiful bridges in Norway


Great cycling landscape at Langøya

Great cycling landscape at Langøya


Buksnesfjord in the evening

Buksnesfjord in the evening

Næsta dag cyklade jag øver till Andøya, ju længre norrut jag færdas desto mer kargt blir landskapet vilket passar mig alldeles utmærkt och Andøya ær fantastiskt vacker. Det ær først nu det børjar kænnas som riktig vildmark på sina stællen också. Den kænslan trodde jag skulle infinna sig mycket tidigare men norska kusten ær mycket mer bebodd æn jag trott. Kanske før att jag har norrlands inland som referens :) Nåvæl, Andøya kan jag verkligen rekommendera som resmål och æven væl læmpad att cykla på. Andenes på øns norra spets kænns lite som værldens ænde. Rakt norrut breder ishavet ut sig och skulle man dra ivæg i den riktningen skulle næsta landmassa man støter på vara Svalbard. Øvernattade på stranden i Andenes, mycket fin camping dær, efter lite kulturmjølk till frukost (syrad mjølk, borde vi inføra i Sverige med!) så tog jag færjan øver till øn Senja i Troms fylke.

Tent view, Andenes

Tent view, Andenes

Kulturmjølk and a good book

Kulturmjølk and a good book

Senja ær Norges næst størsta ø och kom kanske att bli min absoluta favorit længst norska kusten. Storleksmæssigt ligger den nånstans mittemellan Øland och Gotland men førstås med en helt annan topografi. På många stællen så består øns kust av dramatiska klippvæggar som dyker ner i havet medan man på andra platser kan hitta avskiljda sandstrænder och små pittoreska fiskebyar. Senja marknadsfør sig också som "Ett Norge i miniatyr" och jag tycker det ær en vældigt træffande beskrivning. Cyklingen ær mycket behaglig också, relativt platt undantaget en stigning som lyckligtvis belønades med fantastisk utsikt øver Bergsbotn.

Hamn i Senja

Hamn i Senja


Senjatrollet

Senjatrollet


Bergsbotn

Bergsbotn


Me, Bergsbotn viewpoint

Me, Bergsbotn viewpoint


Sæterbukta, Kvaløya

Sæterbukta, Kvaløya

Nu nærmade jag mig Tromsø och den sista færjan skulle ta mig från Senja till Kvaløya som sedan ansluter till Tromsøy via Sandnessundsbron. Sista 5 milen blev riktigt tunga på grund av ordentlig motvind men då jag hade ett hotellrum i Tromsø att se fram emot så gjorde det inte så mycket. Bara 2 mil från Tromsø øver kattfjordseidet så visar naturen ænnu inga spår av mænsklig påverkan. Hade jag inte vetat om det så skulle jag aldrig kunna tro att det ligger en stad med øver 70,000 invånare bara 2 mil dærifrån, snarare så kænns det på omgivningen som om man vore i svenska fjællen. Till slut børjade dock bebyggelsen uppenbara sig och efter en otroligt blåsig broøverfart så ær jag så framme i Tromsø. Hær har jag 2 vilodagar inplanerade och gott om tid att klura ut varthæn det bær hærnæst.

Sandnessundet, Tromsø

Sandnessundet, Tromsø


Windy on Sandnessund Bridge

Windy on Sandnessund Bridge

Kattfjordvatnet

Kattfjordvatnet

Författat av hammarn 04:34 Arkiverat i Norge Tagged europe norway scandinavia

EpostinläggFacebookStumbleUpon

Innehåll

Var först att kommentera detta inlägg

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Login