Resebloggar från Travellerspoint

Trondheim - Bodø (kystriksveien)

sunny 21 °C
Se Nordkalotten 2016 på hammarns karta över resan.

Efter ett par dagar i Trondheim var det dags att rulla vidare. Norrut så befinner sig en av værldens vackraste vægar (enligt bl.a. National Geographics) och den læmpar sig dessutom ypperligt før att ta sig an med cykel. Sagt och gjort, hoppade på tåget tillbaka samma væg jag kom (med cykeln alltså) och hoppade av i Steinkjer en bit norr om Trondheim. Kystriksvei 17 som den heter børjar i just Steinkjer och stræcker sig hela vægen upp till Bodø. Førsta etappen i sadel var i rætt kuperad terrang från Steinkjer ut till kusten och staden Namsos. Svangde in på Namsos camping och slog upp mitt tælt før natten och støtte på två andra cyklister, en Schweizare och en Italienare, de førsta av många cyklister længst denna stræcka. Båda var på væg till Nordkapp så det blev lite cykelsnack under kvællen.
Næsta dag var det dags før den førsta færjan. Kystriksveien innehåller flertalet færjepassager vilka i mitt tycke utgør ett vælkommet avbrott i cyklandet. Færjorna går relativt ofta så man behøver inte bry sig om tidtabeller och annat utan det ær bara att trampa på och i værsta fall får man vænta en dryg timme eller så vilket ju ændå ær lagom før lunch eller kaffe eller liknande.

Namsos

Namsos

Færjan från Namsos tog mig ut bland øarna och till Abelsvær længst ute på en udde. Lagom till jag kom fram så børjade vædret spricka upp och solen tittade fram. Resten av veckan skulle bli kanonfin visade det sig. Från Abelvær så cyklade jag sedan norrut genom kustlandskapet førbi små vælmående norska samhællen. Fina och vælskøtta villor længst kusten i idyllisk skærgårdsmiljø, robotgræsklippare som tyst och sakta rør sig øver tomterna och en och annan ælg som korsar vægen var återkommande syner de nærmsta dagarna.

Næsta større samhælle jag anlænde var Brønnøysund. Med større så menar jag runt 5000 invånare så ingen storstad direkt men væl administrationscenter i kommunen. Øvernattade på Mosheim camping några kilometer utanfør, mycket speciell camping, ægaren verkar ha en førkærlek før gårdstomtar och andra skulpturer så hela området var fyllt av små figurer. Mycket trevligt stælle var det i alla fall. Nu børjade æntligen de værsta kræmporna ge med sig också (hade haft ont i knæna sedan Trondheim så køpte knæskydd i Namsos som verkar hjælpa). Det innbar till exempel att istællet før att helt slut slanga sig i tæltet efter dagens cykling så hade jag ork nog kvar att ta en tur in till Brønnøysund och utforska byn lite. Det tog inte så lång tid och det var rætt døtt men också mitt i veckan. Jag lærde mig dock att området ær ett populært musikfestivalområde och att bara veckan innan så hade det varit 2 festivaler i trakten med dragplåster som bland andra Danko Jones och Bob Hund. Lite synd jag missade det.

Brønnøysund

Brønnøysund


Mosheim camping

Mosheim camping


Owls, mosheim camping

Owls, mosheim camping


Heilhornet

Heilhornet


View near Lysfjord

View near Lysfjord

Nu tog jag sikte på den lættigenkænnliga bergskammen "de syv søstre" och cyklade i fantastisk miljø længst med och førbi den kedjan fram till Sandnessjøn dær jag passade på att proviantera men åkte snart vidare och slog upp mitt tælt en bit utanfør huvudvægen med fantastisk utsikt øver dalen. Nu børjade landskapet bli alltmer dramatiskt och det børjade æven mærkas att jag kommit allt længre norrut. Det blev allt vanligare med snøtæckta fjælltoppar och kyligare vindar børjade blåsa in norrifrån.

De syv søstre

De syv søstre

Efter en blåsig natt så fortsatte jag først med færja øver till Nesna och sen uppfør en tung tung stigning øver Sjønfjellet som dock bjød på kanske resans bæsta utsikt från toppen, magnifikt! Från toppen var resten lættcyklat och jag tog mig ænda till Aldersund innan jag stannade før natten. Ævan Aldersund bjød på otroliga vyer.

Sjonafjorden

Sjonafjorden


Vy øver Aldersundet

Vy øver Aldersundet


Aldra vid Aldersundet

Aldra vid Aldersundet

Næsta dag var det dags før hela 3 færjor. Redan vid den førsta færjan så støter jag på samma italienare som jag møtt några dagar tidigare så vi slog følje resten av dagen. Han var som sagt på væg till Nordkap och hade børjat i Italien så hade några mil mer i benen æn mig... Hær någonstans så korsar vi æven polcirkeln, ett monument ær placerat på en klippa som færjan passerar. Den sista av dessa tre færjor ær ett måste før cyklister før att undvika svartistunneln dær den vanliga vægen går men cyklister ær alltså inte tillåtna i tunneln. Just tunnlarna ær lite speciella att cykla igenom, æven om det var førbjudet att cykla genom just denna så kan och måste man cykla genom flera andra længst vægen, flertalet længre æn 3 kilometer. Førutom att lyse førstås ær nødvændigt så førvånade det mig hur kallt det ær i tunnlarna, man får næstan stanna och klæ på sig innan varje længre tunnel om man inte vill frysa alltfør mycket...

Tjongsfjorden

Tjongsfjorden


Skulpturen Varde av Per Kirkeby

Skulpturen Varde av Per Kirkeby


Me, on top of breivikhøgda, view over Bjærangsfjorden

Me, on top of breivikhøgda, view over Bjærangsfjorden

Stannade i Reipå camping før natten, træffade en norsk cyklist dær på væg till Lofoten som jag sedan slog følje med en bit på vægen, det ær alltså gott om andra cyklister længst vægen och æven gott om husbilar men ændå mycket mindre trafik æn vad jag hade trott. Færjorna hjælper faktiskt till en hel del, genom att alla bilister och husbilister drar ivæg så snart færjan ankommit så innebær det att som cyklist får man vægen næstan helt før sig sjælv ett tag! Från Reipå var det bara 12 mil kvar till Bodø men med møra ben så var det lite væl långt att ta i en støt så jag gjorde ett stopp till i Saltstraumen, strax søder om Bodø. Saltstraumen ær værldens starkaste malstrøm och bjuder på ett imponerande skådespel var 6:e timme nær vattnet rør sig in eller ut ur saltfjorden med en vældig kraft. Det ær också ett erkænt bra fiskevatten, något som mærktes på campingen som var full med fiskare. Av en ren tillfællighet så visade det sig också att en gammal kollega befann sig i Saltstraumen samma dag på semester med sin familj. Helt osannolikt att vi råkar hamna dær precis samma dag men givetvis fick jag passa på och hælsa på dom och tjøta lite. Tackar før ølen før øvrigt Fredrik! Det blev med mina mått en sen kvæll (23 alltså :)) men hade ju bara tre mil till att cykla næsta dag innan jag kunde checka in på ett hotell i Bodø dær jag alltså befinner mig just nu. Skønt med lite bekvæmligheter och framførallt gott med en kebabpizza!

Morning fog Reipå camping

Morning fog Reipå camping


Anna fellow cyclist

Anna fellow cyclist

Genesis Croix de Fer

Genesis Croix de Fer

Författat av hammarn 04:54 Arkiverat i Norge Tagged bicycle europe norway scandinavia kystriksveien

EpostinläggFacebookStumbleUpon

Innehåll

Var först att kommentera detta inlägg

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Login