Resebloggar från Travellerspoint

Trassel i Rwanda

Från Uganda till Rwanda.

sunny 26 °C
Se Östafrika 2008 på hammarns karta över resan.

Nu har jag bytt land igen och tagit mig till Rwanda. Efter förra inlägget utlovade jag en gorillarapport. Den kommer men jag börjar från början...

Dagen innan gorillatrackingen så bokade jag en ormsafaritur. Låter mer avancerat än vad det var. Åka MC ut till en sjö sen kanot (den urafrikanska varianten, urgröpt trädstam) till en ö där ett gäng pytonormar håller till. Vi hittade dock inget mer spännande än ett gammalt ormskinn dock mycket fina vyer men det var ju inte därför jag var där.

P1010687.jpg
Ett försök att fota kanoten utan att välta densamma.

På kvällen tänkte jag ladda upp inför gorillajakten med middag på Travellers Rest (Fosseys hak). När jag dök upp där så var det dock någon slags gruppresa (eller snarare PRO-träff) som bokat hela restaurangen for kvällen. Fick dock smita med på ett hörn (bra att hålla sig väl med restaurangägare) vilket innebar 3-rätters inklusive underhållning (afrikansk dans). 75 spänn gick kalaset på, dyraste måltiden hittills men en av de bättre med. Trevligt sällskap med även om jag var lite malplacerad.

Dagen efter var den stora gorilladagen. Förutom mig bestod gruppen av ett argentinskt par och det var bara vi 3 trots att de har 8 tillstånd per dag. Skönt med en liten grupp i det har fallet. Själva vandringen till gorillorna var lättare än jag trott, tog kanske 90 minuter varav bara dom sista 30 var jobbiga då det var rejält snårigt. Det är helt klart nåt speciellt med gorillor/apor, deras beteende är fascinerande att följa och framförallt på så nära håll! Det finns endast 650 bergsgorillor kvar och detta område (Mgahinga NP) är ett av två i världen där man kan hitta bergsgorillor. 8 gorillor bestod denna grupp av och tiden med dem var begränsad till en timme vilket förstås gick alltför fort. Att se dem aktiva är sjukt häftigt, två yngre hannar bråkade/lekte mitt framför oss medan den 47-årige gamlingen i gruppen klättrade upp i ett träd och käkade lite insekter. Hade hoppats få en skymt av den 9 dagar unga bebisen som var med i gruppen men dess mamma var dock alltför beskyddande så vi såg aldrig skymten av varken bebis eller mamma.

P1010804.jpg
Silverryggen Mafia tar igen sig.
P1010838.jpg
Ögonkontakt.
P1010829.jpg
Bröder på lekhumör.

På det stora hela hade jag nog förväntat mig lite mer. Visst är det otroligt häftigt att befinna sig i gruppen men större delen av tiden hände inget särskilt, de latade sig som djur i allmänhet gör vilket gav kanske 15-20 minuter "prime time" och 3000 pix för 20 minuter ar rätt dyrt. Dock en mycket trevlig upplevelse men jag lägger hellre samma slant på en "vanlig safari" istället nästa gång.

Beslutade mig sedan för att ta mig till Kigali i Rwanda redan samma dag (var tillbaka efter trackingen runt 14). Sagt och gjort, hoppade på en buss till gränsen, stämplade ut och sedan in igen på den Rwandiska sidan och sen in i en ny minibuss till närmsta stad. Växlade även till mig motsvarande 30 spänn i Rwandiska Franc. Min vanliga taktik är att växla så lite som möjligt vid gränsen för att kursen suger och istället ta ut pengar i första bästa bankomat. Tog mig alltså till Ruhengeri och sen vidare därifran med buss. Var framme i Kigali vid 21. Nu började dock problemen då Rwanda först och främst helt saknar bankomater (eller rättare sagt finns massor men inte som accepterar visa/mastercard). Inte en enda i hela landet alltså, otroligt.

Befann mig alltså vid Kigali busstation med 12 spänn i Rwandiska Franc på fickan och var hungrig som fan. Till råga på allt snackar ju folk franska har (före detta Belgisk koloni) så jag kunde inte kommunicera överhuvudtaget. Min swahili är bättre än min franska vid det här laget. Lyckades i alla fall hitta ett hotell som hade ett ledigt rum och behövde inte betala pa studs och kunde även betala middagen med dollar (hade 20 dollar på mig). Sliten som fasen efter den dan kan jag lova, sov som en stock den natten. Är kvar på samma hotell men åker förhoppningsvis vidare till Gisenyi i nordvästra Rwanda imorrn. Kigali är väldigt olikt övriga städer, mycket renare och liknar mer en västerländsk stad än de övriga jag varit i. Till exempel måste man ha hjälm om man åker MC, bilarna stannar ibland vid övergångsställen, det ar högertrafik, nyare bilar, invånarna klär sig mer västerlandskt och är mer stylade. Det är även dyrare än övriga länder jag varit i och framförallt mer franskt! Först här har jag haft svårigheter att kommunicera men här är det istället näst intill omöjligt att ta sig fram med engelska.

Det är i alla fall en mycket charmig stad och den sprider ut sig över ett antal kullar vilket dock gör den svårnavigerad. Har besökt Kigali Memorial Center och det var nog det mest gripande museeum jag varit pa, skrämmande...

Har även tagit ut pengar pa banken via mycket pappersexercis. Har hela reskassan på fickan men vad gör man inte i brist på bankomater, suck...

Imorgon ska jag förhoppningsvis lyckas boka ett flyg till Zanzibar, om inte blir det en lååång bussresa tillbaka.

Författat av hammarn 15:35 Arkiverat i Uganda

EpostinläggFacebookStumbleUpon

Innehåll

Var först att kommentera detta inlägg

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Login