Resebloggar från Travellerspoint

Machu Picchu

Med omnejd

sunny 25 °C
Se Peru - July 2015 på hammarns karta över resan.

Väl tillbaka från vandringen så var agendan för de två kvarstående semesterveckorna mer öppna. Det enda måstet innan hemfärden var egentligen Machu Picchu med omnejd men jag ville börja med att vila min stackars kropp i några dagar så jag började med att flyga till Arequipa. Arequipa är Perus näst största stad belägen i bergen i södra delen av landet. Staden ligger längst "gringo trail" och är således populär bland turister. Det är lätt att förstå varför när man kommer dit. Läget är spektakulärt med flera höga berg i bakgrunden varav vulkanen El Misti (5822 möh) är mest prominent. Stadens historiska center är ett världsarv och stadskärnan är utmärkt att strosa runt i. Arequipa är alltså en trevlig stad men jag inte en stad som väckte mitt intresse. I mitt tycke var den lik så många andra städer runt om i världen så det tog inte lång tid innan jag började bli rastlös. Visst, jag borde kanske lagt ner mer energi på att utforska närområdet, t.ex. ligger Colca Canyon alldeles utanför, en av värdens djupaste canyons men jag var av någon anledning inte alls sugen på att ta mig dit. Nej, Cusco lockade mer och mer så jag bokade en bussbiljett vidare till Cusco med Cruz El Sur redan samma kväll (löjligt bekväma turistbussar i Peru, säten som kan fällas upp till 180 grader och mat serveras på bussarna).
Innan jag gav mig iväg var jag dock tvungen att prova en av landets berömda delikatesser, Cuy, eller marsvin som vi säger i Sverige. Det må låta märkligt men är man Peruan är det inget konstigt, det är till och med en delikatess. Köttet är proteinrikt och fettsnålt så det anses också nyttigt. Den serveras antingen rostad eller friterad, jag provade den rostade varianten men någon vidare extraordinär smakupplevelse kan jag inte påstå att det var.

Door, Santa Catalina Monastery

Door, Santa Catalina Monastery

Temple Dome and Nave, Santa Catalina Monastery

Temple Dome and Nave, Santa Catalina Monastery

Misti (5822 m), Arequipa

Misti (5822 m), Arequipa

Plaza De Armas, Arequipa

Plaza De Armas, Arequipa

Roasted Guinea Pig, Arequipa

Roasted Guinea Pig, Arequipa

Bussen till Cusco ja, märkligt nog så missade jag den. Jag läste helt enkelt fel på en timme på biljetten så jag satt i lugn och ro och drack kaffe när bussen gick, första gången jag lyckats med en sån bedrift... Jag ville inte vänta 2 dygn tills nästa buss gick så jag bokade in ett tidigt morgonflyg istället. Kom fram ungefär samtidigt som bussen skulle anlänt men blev förstås lite dyrare än nödvändigt.
Hur som helst så tog jag mig till slut till Cusco som är en bra utgångspunkt för diverse aktiviteter. Cusco ligger högt uppe i Anderna (3400 möh) och var inkarikets huvudstad fram till spanjorerna erövrade den i mitten på 1500-talet och än idag så fullkomligen kryllar det av referenser till Inkariket och inkakulturen i Cusco. Förutom att Cusco i sig är värt ett besök så är staden som sagt utgångspunkt för några andra riktigt lockande aktiviteter.

Church of the Society of Jesus, Cusco

Church of the Society of Jesus, Cusco


Rooftop view of Cusco

Rooftop view of Cusco


Qurikancha, Cusco

Qurikancha, Cusco

Så gott som alla som ska till Machu Picchu utgår ifrån Cusco. Trots att det inte är särskilt långt från Cusco till MP så är det dock obegripligt bökigt att ta sig dit (för att vara ett så stort resmål som ju Machu Picchu faktiskt är). Till att börja med så finns det ingen bilväg hela vägen till MP så det är antingen tåg eller till fots som gäller. Till fots kan man ju tro passar mig men faktiskt var jag inte så sugen på att gå denna sträcka, visst, det är nog fint men jag har svårt att se att det kan slå den vandring jag precis lagt bakom mig. Är man intresserad av inkahistoria så är den förstås svårslagen men som ren naturupplevelse så tror jag på andra alternativ. Sedan måste man boka Inkaledenvandringar flera månader i förväg då endast ett begränsat antal släpps iväg varje dag. Det finns alternativa vandringar men som sagt, jag tror andra alternativ passar mig bättre.
Så jag fokuserade på tåg alltså. Inte heller det är dock busenkelt att boka, först bör man veta att man ska ta sig med bil/buss från Cusco till Ollyantambo och därifrån ta tåget till Aguas Calientes som ligger vid foten av berget Machu Picchu. Från Aguas Calientes kan man sedan antingen gå upp till tempelområdet eller ta en buss. Sammantaget så behöver man alltså boka bil Cusco->Ollyantambo, tåg Ollyantambo->Aguas Calientes, boende i Aguas Calientes, buss Aguas Calientes->Machu Picchu, inträdesbiljett till Machu Picchu och sen samma visa tillbaka förstås.
Det är för mig obegripligt att inte myndigheterna styrt upp den snurran på ett bättre sätt, det borde gå att boka allt i en stöt, framförallt med tanke på att det är 2500 turister om dagen som gör den turen. Visserligen finns det en uppsjö resebyråer som löser det åt dig men jag försöker undvika onödiga mellanhänder i mesta möjliga mån. I just det här fallet så får jag dock erkänna att jag gav upp och gick till en resebyrå :)
Det mesta var helt okej, undantaget en utlovad guide i Machu Picchu som aldrig dök upp men jag fick tillbaka pengarna jag blev tvungen att lägga ut för en egen guide så jag är trots allt rätt nöjd med resebolaget.
Nog om logistiken, jag spenderade två nätter i Aguas Calientes, byn som alltså ligger vid foten av Machu Picchu. Aguas Calientes är ett märkligt ställe, byn existerar endast för att bestå turisterna på väg till MP med mat och husrum. Givetvis samlas massor med souvenirförsäljare och andra som livnär sig på turism på en plats som denna. Jag trivdes dock rätt bra där, läget är spektakulärt och alla är där på samma premisser med samma mål och förväntningar. Det finns väldigt bra restauranger i Aguas Calientes, jag kan varmt rekommendera The Tree House och Incontri för att nämna några.

Train tracks, Aguas Calientes

Train tracks, Aguas Calientes

Souvenir peddlers in Aguas Calientes

Souvenir peddlers in Aguas Calientes


Plaza Manco Capac, Aguas Calientes

Plaza Manco Capac, Aguas Calientes

Huvudmålet var som bekant Machu Picchu och eftersom 2500 turister tar sig dit varje dag så är det inte särskilt enkelt att undvika massorna. En plats som Machu Picchu upplevs bäst i ensamhet (i mitt tycke) men det är förstås omöjligt. Det går dock att bättra på sina odds. Först och främst bör man försöka vara på plats när det öppnar klockan 06.00, inte bara för att undvika massorna utan även för att det bästa ljuset infinner sig under morgontimmarna. Tyvärr så har alla andra samma ambition så köerna till de första bussarna är vääldigt långa. Under högsäsong när jag var där så behöver man ställa sig i kö runt 04:00 för att hinna upp bland de första. Tänk på att köpa bussbiljetten dagen innan (något jag missade så jag fick först köa för den och tappade en timme på det).

Väl inne i Machu Picchu så är dock allt krångel med transport och biljetter irrelevant, bergsstaden är magnifik och ljuset de första timmarna när solen fortfarande ligger lågt på himlen gör det värt allt besvär. Läget är halva upplevelsen, Machu Piccu ligger som bekant uppe på en bergskam där sol- såväl som månljus spelar en avgörande roll och två av de viktigaste byggnaderna helgar just sol respektive måne. Just soltemplet är också ett imponerande exempel på Inkafolkets mästerliga stenläggarteknik.
De spanska conquistadorerna hittade aldrig Machu Picchu så staden undvek plundring och förstörelse. Inte förrän i början på 1900-talet upptäcktes staden igen av en amerikansk delegation (Bingham).

Machu Picchu urban sector

Machu Picchu urban sector


Temple of the Sun, Machu Picchu

Temple of the Sun, Machu Picchu


Light/shadow play, Machu Picchu

Light/shadow play, Machu Picchu


Machu Picchu and Machu Picchu mountain

Machu Picchu and Machu Picchu mountain


Me, Machu Picchu

Me, Machu Picchu

Förutom att strosa runt i själva Machu Picchu och beundra stenbyggnaderna och utsikten så kan man bestiga en av de närbelägna topparna. Jag valde att knata upp på berget Machu Picchu, det tog ett par timmar men bjuder på en imponerande utsikt ut över staden Machu Picchu. Väl uppe där var det mitt på dagen så det började bli ordentligt varmt och ljuset lämpade sig inte längre lika bra för fotografering. Oavsett så är det en trevlig utflykt att knalla upp på toppen och väl värt besväret. En heldag i Machu Picchu är dock fullt tillräckligt, det tär på krafterna men är förstås en minnesvärd upplevelse och ett måste om man är i krokarna.

Sign, Machu Picchu Mountain

Sign, Machu Picchu Mountain


Resting on top of Machu Picchu Mountain

Resting on top of Machu Picchu Mountain


Top of Machu Picchu mountain

Top of Machu Picchu mountain


View from Machu Picchu

View from Machu Picchu

Författat av hammarn 08:17 Arkiverat i Peru Tagged peru south_america

EpostinläggFacebookStumbleUpon

Innehåll

Var först att kommentera detta inlägg

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Login