Resebloggar från Travellerspoint

Island

overcast 12 °C
Se North America + Iceland 2014 på hammarns karta över resan.

Semestern närmar sig sitt slut men ett stopp på Island på vägen tillbaka återstod fortfarande innan vardagen tog vid.
Jag och Oskar landade i Reykjavik efter att ha flugit från Edmonton i Alberta. Väl i Reykjavik mötte vi upp med Mackan som flög in från Sverige några dagar senare. Största anledningen till att vi befann oss på just Island var för att gå Laugavegurinn, ytterligare en vandringsled i absoluta världsklass. Även denna är 55 kilometer och görs normalt över 4 dagar. Det är nog Islands populärast flerdagsvandring och jösses vad folk det var längst leden. Till skillnad från vandringen i Kanada (och Alaska) så var denna led väldigt välbesökt och runt 100 personer påbörjade den varje dag under högsäsong. Leden erbjuder lätt vandring med omväxlande natur och just naturen är det nog som gör den så populär. Under 4 dagar får man uppleva 4 helt olika omgivningar, många av dem unika för just Island. Leden ligger i södra Island (se karta) och går mellan Landmannalaugur och Pörsmörk.
Vädret är förstås lite lynnigt på Island men vi möttes med sol och behagliga temperaturer när vi fixade det sista innan vi slängde på oss ryggsäckarna i Landmannalaugur. Den första dagens höjdpunkter inkluderar sagodalen där bland annat Hekla ligger men framförallt så bjuder dalen på härliga vyer i form av färggranna ryolitberg. Efter en kall första natt på relativt hög höjd så fortsatte vi och de färggranna ryolitbergen ersattes av kolsvarta berg draperade med grön mossa. Marken vi gick på var också den svart, askrester från gamla vulkanutbrott. Det fina vädret byttes också ut mot mer gråmulen dis men inga större regnmängder så på det hela taget hade vi nog helt okej väder ändå. Andra natten spenderades vid Alftavatn, tältplatsen ligger vid sjön med samma namn. När vi sedan forsatte söderut så skiftade landskapet återigen, vi började skymta raviner och även några av de större glaciärerna i området. Den sista natten spenderade vi i Emstrur, ytterligare en campingplats omgiven av makalös natur, bara några hundra meter därifrån kunde man gå upp på en höjd för att få en panoramautsikt över bland annat Mýrdalsjökull som är en av de största glaciärerna på Island. Den sista dagens vandring passerar några imponerande klyftor innan den når en björkskog som är det första stycket natur som känns bekant från andra delar av denna planet. Pörsmörk som utgör ledens ändpunkt ligger förresten precis intill Eyjafjallajökull som ju blev världskänt 2008. Resterna av utbrottet är fortfarande synliga.

Getting ready, Landmannalaugur

Getting ready, Landmannalaugur


Landscape near Landmannalaugur

Landscape near Landmannalaugur


Mountain, near Álftavatn

Mountain, near Álftavatn


Hikers, laugavegur trail

Hikers, laugavegur trail


Landscape near Emstrur

Landscape near Emstrur


Botnar huts, Emstrur

Botnar huts, Emstrur


Majestic landscape along laugavegur

Majestic landscape along laugavegur


Botnar campsite on Laugavegur

Botnar campsite on Laugavegur

Vandringen var förstås höjdpunkten men väl på Island så passade vi på att beta av några andra naturklassiker. En tur till Geysir och Strokkur via Gullfoss och Thingvellir (golden triangle) blev det och givetvis även ett dopp i Blå Lagunen (ingen naturklassiker kanske men klassiker onekligen).
Personlig favorit förutom vandringen blev dock Reykjavik som sådan. Staden är liten, internationell, mysig, erbjuder gott om bra restauranger, ett grymt uteliv och samma väder som i Göteborg fast 10 grader kallare (nåja, man kan inte få allt).
Vi kom att spendera en hel del tid i Reykjavik men sämre kan man ha det på slutet av semestern.

Downtown Reykjavik, view from apartment

Downtown Reykjavik, view from apartment


Þingvellir National Park

Þingvellir National Park


Gullfoss

Gullfoss


Strokkur fountain geyser

Strokkur fountain geyser


The Sun Voyager, Reykjavik

The Sun Voyager, Reykjavik


Hallgrímskirkja, Reykjavik

Hallgrímskirkja, Reykjavik


Ingólfstorg, Reykjavik

Ingólfstorg, Reykjavik

Författat av hammarn 05:36 Arkiverat i Island Tagged europe iceland

EpostinläggFacebookStumbleUpon

Innehåll

Var först att kommentera detta inlägg

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Login