Resebloggar från Travellerspoint

Klippiga bergen

semi-overcast 20 °C
Se North America + Iceland 2014 på hammarns karta över resan.

Klippiga bergen är verkligen himmelriket när det gäller utbud av friluftsaktiviteter i allmänhet och vandringar i synnerhet.
Det finns massor av leder att välja på som alla är i utmärkt skick, väl utmärkta och av varierande längd och svårighetsgrad.
Vi hade siktet inställt på http://www.summitpost.org/the-rockwall-trail/761989) som anses vara en av de absolut bästa flerdagars vandringarna i klippiga bergen. Den ligger i Kootenay National Park som inte är fullt lika populär som Banff, Jasper och Yoho NP och därmed också lite mindre besökt. The Rockwall Trail i sin helhet är 55km och heter som den gör eftersom leden till stor del följer foten av en massiv bergvägg som reser sig 900 meter ovan leden.

Efter att ha fixat parktillstånden i Radium och skaffat kartor och proviant samt björnspray (extra kraftig pepparspray som en sorts sista utväg ifall björnarna skulle bli alltför närgångna) så körde vi norrut in i nationalparken och mot vandringens startpunkt. Första dagsetappen gick från Marble Canyon till Helmet Falls och den första dagen var också den minst spännande, relativt platt och stora delar av dagen gick igenom skogslandskap inte alls olikt den svenska naturen. Väl framme vid Helmet Falls börjar vi dock förstå vad som gör denna vandring så speciell. Helmet Falls omges av höga kalkstensberg i 3 av 4 väderstreck och utgör en fantastisk sovplats. Nästa dag blev desto jobbigare, brant uppför upp till Rockwall Pass men väl där får man lön för mödan. Väl uppe på toppen av passet så ser man för första gången hela "rockwall" som breder ut sig framför oss. En mäktig bergvägg och en fantastisk miljö att fortsätta vandra i.
Dag 2 var en lång dag då vi fortsatte till Numa Creek innan vi äntligen fick vila och sätta i oss några sjukt goda kokta korvar med bröd.
De första dagarna hade vi haft fantastiskt bra väder, dryga 20 grader och sol, vi fick dock uppleva alla möjliga väder innan vandringen var över, när vi vaknade på morgonen dag 3 så smattrade det lätt i tältduken. Vi packade ihop och begav oss uppåt, denna dag skulle vi över Numa Pass, den högsta punkten på hela vandringen, 2355 meter över havet. Ju högre vi kom desto mer tilltog regnet och väl uppe på passet så övergick det i snö. Det var nästan snöstorm där uppe så vi skyndade ner till Floe Lake som utgör den sista övernattningen på turen. Regnet fortsatte tyvärr så vi fick aldrig se Floe Lake i sin fulla prakt, sjön sägs vara en av höjdpunkterna på turen.
Sista dagen var enkel vandring nerför tillbaka till bilvägen genom delar av nationalparken som brann ner i den stora branden 2003. Vandringen slutar dock inte på precis samma plats som den börjar utan ca 15km därifrån, Oskar erbjöd sig dock snabbt att springa tillbaka till bilen och hämta den...

Rockwall Pass

Rockwall Pass


Dinner, Numa Creek campground

Dinner, Numa Creek campground


Floe Lake

Floe Lake


Me, on Floe Creek trail

Me, on Floe Creek trail


Remnants of the 2003 forest fire

Remnants of the 2003 forest fire

Vi körde sedan till Banff som bara ligger 7 mil bort, satsade på en redig middag innan vi slocknade.
Banff är Kanadas motsvarighet till Åre, skid- och actionsporthuvudstad och populär bland turister. Banff ligger i Alberta och vi har nu alltså åkt över gränsen från British Columbia till Alberta. Gränsen går rätt över klippiga bergen men nu har vi alltså lämnat fantastiska BC bakom oss och har en vecka i Alberta framför oss innan vi flyger hem från Edmonton.

Vi börjar med att spendera några dagar i Banff, rätt trötta dagar får jag medge vilket inte var så konstigt men inte så dumt heller att kunna passa på att käka riktigt bra och turista lite. Bland annat tog vi gondolen upp till toppen av Sulphur Mountain för lite skön utsikt och vi spenderade även en eftermiddag vid det fantastiska sagoslottsliknande hotellet Fairmont Banff Springs.

Banff

Banff


Fairmont Banff Springs

Fairmont Banff Springs

Även om luften gått ur oss lite efter vandringen så hade vi en ordentlig höjdpunkt kvar i Kanada. Road trip längst Icefields Parkway!
Vägen nämns ofta som en av världens bästa road trips och det är lätt att förstå varför. Förutom att vägen givetvis kantas av höga klippiga berg och bergsformationer så passerar man mäktiga glaciärer och vykortsperfekta bergssjöar. Dessutom är man nästan garanterad att få en skymt av några av områdets vilda djur längst vägen.

Innan vi rullade norrut längst Icefields Parkway så övernattade vi i Lake Louise. Lake Louise är ju känd för att vara just en vykortsperfekt sjö och även vi provade på att kliva upp till soluppgången för att fota den. Vi var långt ifrån ensamma på plats så tidigt och det var lättare sagt än gjort att göra sjön rättvisa i morgontimmarna men det var värt ett försök. Vi rullade sedan norrut och stannade vid de självklara rastplatserna, Peyto Lake och Mount Chephren tillhör mina personliga favoriter. Innan vi kom fram till Jasper så fick vi också syn på en svartbjörn som knallade runt längst vägen.

Moraine Lake # 2

Moraine Lake # 2


Moraine Lake

Moraine Lake


Lake Louise at sunrise

Lake Louise at sunrise


Peyto Lake

Peyto Lake


Mount Chephren and Waterfowl Lake

Mount Chephren and Waterfowl Lake


Photograhpy has never been easier

Photograhpy has never been easier


Black Bear along the Icefields Parkway

Black Bear along the Icefields Parkway

Jasper kom sedan att bli vårt sista riktiga stopp i Kanada, Jasper är en mindre ort, inte olik Banff men mycket lugnare och inte fullt lika mycket turister. Påminde om Arvidsjaur kan jag tycka, ungefär samma storlek och liknande natur. Jasper ligger dock fortfarande i klippiga bergen så utbudet när det gäller friluftsaktiviteter är fortsatt stort. Vi nöjde oss dock med att knalla runt ytterligare några sjöar, ta ett dopp i en av dem (det var 30 grader varmt i Jasper när vi kom dit) och sedan spenderade vi även en del tid på mikrobryggeriet nere i byn.
Vi tog det alltså allmänt lugnt de sista dagarna i Kanada, flyget hemåt var bokat men det var inte raka vägen hem, vi hade ett stopp på Island att se fram emot innan semestern var över!

Maligne Lake, Alberta, Canada

Maligne Lake, Alberta, Canada


Annette Lake, Jasper

Annette Lake, Jasper

Författat av hammarn 05:06 Arkiverat i Kanada Tagged mountain canada kootenay

EpostinläggFacebookStumbleUpon

Innehåll

Var först att kommentera detta inlägg

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Login