Resebloggar från Travellerspoint

Kenai Peninsula

overcast 17 °C
Se North America + Iceland 2014 på hammarns karta över resan.

Efter ett par svettiga dagar i Denali så körde jag söderut för att spendera en vecka på den halvö som ligger strax söder om Anchorage.
Kenai-halvön som den heter kan bland annat stoltsera med fiske av världsklass och en natur som påminner starkt om Norge med glaciärtäckta berg och mäktiga fjordar. Egen bil är ett utmärkt sätt att njuta av omgivningarna genom och att sitta bakom ratten i dessa relativt otrafikerade områden med fantastiska vyer är ett rogivande sätt att spendera semestern på.

Utan att jag egentligen reflekterat över det så hade jag råkat anlända den 4:e Juli, dvs nationaldagshelgen. Det innebar lite mer bilar och husbilar än väntat och lite högre tryck på boenden än vanligt men inget som egentligen störde.
Mitt första stopp var Seward, en by på runt 3000 invånare som lever på framförallt fiske och turism. Seward är en bra utgångspunkt för att utforska Kenai Nationalpark. Jag valde en heldags båttur där jag hoppades få se lite djurliv. Knölvalar var kanske det jag mest hoppades få se då jag faktiskt aldrig sett valar tidigare. Mycket riktigt fick vi också se en knölvalshona med sin unge vid flera tillfällen. Fascinerande hur graciösa de är trots storleken...
Turen bjöd även på sjölejon, uttrar, sälar och örnar och givetvis också flertalet glaciärer men just glaciärer känns överskattade som turistmål.

Resurrection Bay

Resurrection Bay


Stellar sea lions

Stellar sea lions


Young humpback whale

Young humpback whale


Humpback whale

Humpback whale


Northwestern fjord

Northwestern fjord

Efter denna tur så vände vädret och det drog in ett ordentligt regnoväder över Seward så jag valde att rulla vidare till Homer. Vädret fortsatte vara rätt blött resten av tiden i Alaska.
Homer ligger på halvöns västra sida och ligger bokstavligt talat vid vägs ände. Homer är en ort som jag snabbt fattade tycke för, jag tror det finns flera bidragande orsaker till detta. "End of the world"-känslan, den bohemiska atmosfären eller det trevliga boende jag hittade. Boendet var ett gästgiveri av det mer gästvänliga slaget. Jag hyrde ett rum i ett vanligt hus och damen som ägde huset dukade upp en imponerande frukost varje morgon.
Men kanske det som tilltalade mig allra mest med Homer var känslan att vara nära vildmarken. Glaciärer och berg tornade upp sig på andra sidan bukten och västerut låg öppet hav.

Homer Spit

Homer Spit

Det råder inte brist på aktiviteter att ta sig för i Homer men däremot började jag få ont om tid. Trots att Homer är "Världens hällefludrefiskehuvudstad" och trots att jag ofta beklagar mig över att jag fiskar för lite så blev det ingen fisketur här heller. Jag valde istället en rätt dyr "björntur" men oj vilket tur det visade sig vara! Jag har varit med om ett par olika turer som går ut på närkontakt med olika djur, t.ex. bergsgorillor i Uganda eller Indri i Madagaskar men jag undrar om inte denna är min absoluta favorit. Kanske har det lite att göra med att man som svensk är medveten om hur skygga björnar normalt är och trots att jag är uppvuxen i Jämtland har jag aldrig sett en björn i det vilda hemma. Jag tror det gjorde hela upplevelsen än mer oväntad.

I stora drag innefattade turen att flygas ca 1 timme sydväst till Hallo Bay i en Cessna, Hallo Bay är en bukt med en stor äng som björnar samlas vid, de gillar tydligen det ovanligt proteinrika gräs som växer där. Väl där så knata man runt på en äng med en guide bland en massa brunbjörnar och emellanåt så stannar man till och iakttar björnarna och det är då de kan komma oväntat nära. Höjdpunkten var när vi satt en längre stund och observerade en björnhona med 2 ungar som var helt orädda och helt ointresserade av oss. Det kan inte ha skiljt mer än 5-6 meter när avståndet var som kortast. Det är då man börjar fundera på om det var så klokt att ta med sig en kalkonmacka i ryggsäcken... Nåja, det var inte lax i alla fall.
Som ni förstår en helt fantastisk tur helt i min smak och jag rekommenderar varmt alla som kan att åka dit.

Brown bear cub

Brown bear cub


Bears at close range

Bears at close range


Brown bear family

Brown bear family


Brown bear mother

Brown bear mother


Bear fight, Hallo Bay

Bear fight, Hallo Bay

Efter den turen så åkte jag direkt vidare norrut igen. Jag spenderade två dagar i Anchorage och utvärderade dess restaurangutbud innan flyget tog mig till Vancouver i Kanada.

Författat av hammarn 12:12 Arkiverat i Amerikas Förenta Stater Tagged alaska usa america kenai

EpostinläggFacebookStumbleUpon

Innehåll

Var först att kommentera detta inlägg

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Login