Resebloggar från Travellerspoint

Trekking i Andringitra

sunny 24 °C
Se Madagaskar 2013 på hammarns karta över resan.

Hög tid av lägga in det sista inlägget från sommarens resa i Madagaskar.

Tidigare inlägg har i första hand behandlat de första 2 veckorna med flodturen och Tsingy samt de besök jag gjorde i landets fantastiska nationalparker.
Jag har dock utelämnat perioden direkt efter Morondava, den slappa strandorten där gruppresan avslutades och vi fortsatte för egen maskin.

Efter ett par dagars välbehövlig vila så tog jag en taxi-brousse (kollektivtrafik i minibuss) tillbaka in till det centrala höglandet och Antsirabe. Dessa taxi-brousse resor var många gånger en behållning och just denna resa var fantastisk. Madagaskar har som så många andra afrikanska länder en stark musiktradition och mycket riktigt bra och medryckande musik. Taxi-brousse förarna har ofta lysande smak och hela bussen sjunger gärna med, gammal som ung. Antsirabe är en trevlig stad, vackert belägen i bergen och fylld med färgglada Pousse-Pousse (bokstavligen Push-Push, dvs taxi som drivs av handkraft).

Pousse-Pousse in Antsirabe

Pousse-Pousse in Antsirabe

I Antsirabe så mötte jag återigen Wendy som jag tidigare paddlat med, hon hade hyrt en bil så jag åkte med henne vidare söderut till Fianarantsoa, många väljer att fortsätta söderut längst RN7 men för mig lockade bergen mer så jag stannade i Fianarantsoa och anlitade en guide för att ta mig ännu högre upp i bergen till Andringitra Nationalpark.
Andringitra är en otroligt vacker plats, bergslandskap när det är som bäst, jag ämnade bestiga Peak Imarivolanitra, Madagaskars näst högsta topp med sina 2658 meter över havet. Givetvis så hoppades jag också på en vacker vandring på vägen dit och tillbaka.
Tanken var att gå i en slinga som börjar i Namoly dalen och för att ta sig till utgångspunkten där nationalparken börjar så krävs 4WD upp längst dalen. Väl framme vid parkgränsen så började vi vandra uppåt för att slå upp tälten vid foten av Andringitra massivet. Natthimlen på denna sida av klotet är magnifik men synen som möter en när man kliver ur tältet på morgonen är inte dum den heller. Småkallt var det dock då tältplatsen låg på 2000 meters höjd och marken var vit av frost på morgonen.

The milky way, Andringitra NP

The milky way, Andringitra NP


Chilly morning at Andringitra

Chilly morning at Andringitra


Andringitra massif at sunrise

Andringitra massif at sunrise

Nästa dag var det dags för själva toppbestigningen, sjukt jobbigt men inget komplicerat, det enda som krävs är lite flås vilket jag dessvärre saknar nu för tiden. Toppen kallas "The roof of Madagascar" och väl uppe är det enkelt att förstå varför. Från toppen har man milsvid utsikt åt alla håll, hela låglandet åt öster som tidigare varit skymt av de höga topparna breder plötsligt ut sig under oss.
Förutom vackra vyer så bjuder Andringitra på en hel del intressanta djur och kanske framförallt rovfåglar, att fånga en tornfalk på bild är inte det enklaste men här är ett försök.

Kestrel, Andringitra National Park

Kestrel, Andringitra National Park


View from the top of Peak Imarivolanitra (2658 m)

View from the top of Peak Imarivolanitra (2658 m)

Vägen ner går via Tsaranoro dalen, också den fantastiskt vacker och 3:e dagens vandring var kanske höjdpunkten på hela trekken. Med mig hade jag min guide Christine som tyvärr inte pratade engelska men likväl var väldigt pigg på att berätta historier om platserna vi passerade. Lyckligtvis hade hon med sig en kille som höll på att utbilda sig till att bli guide, han var runt 16 år och kunde åtminstone lite engelska så han fick agera tolk. Hela trekkingen var alltså en sorts "guidad tur" (även om jag själv förstås valt längd, rutt osv) och i nationalparkerna i Madagaskar måste man ha guide med sig. Det har jag i och för sig inget emot men det är alltid lika intressant att se hur såna här turer utformas, det är inte första gången jag blir förvånad direkt. Förutom att jag då alltså hade två guider med mig så fanns bärare som bar väskan och kockar som lagade 3-rätters måltider varje kväll. Det är första gången jag har fått pommes frites på en campingtripp och friterad banan i chokladsås till efterrätt, inte så dumt men lite onödigt avancerat kan jag tycka...

Guides around the camp fire

Guides around the camp fire


Andringitra guide Christine

Andringitra guide Christine


Tsaranaro Massif

Tsaranaro Massif

Turen avslutades längst ner i Tsaranoro dalen där guiderna lämnade för att återvända och jag installerade mig på det fantastiskt vackra Camp Gatta. En flock ringsvanslemurer som underhållning och en restaurang som återigen överraskar med ypperlig nivå på maten.
Sammanfattningsvis håller trekkingen i Andringitra världsklassnivå. Det absolut bästa med denna vandring är att det är så få andra turister som hittat hit, första natten var vi helt själva vid tältplatsen, nästa dag dök några fler upp men i det stora hela känns det som man har hela nationalparken för sig själv.

Nästa morgon återvände jag till Fianarantsoa i bil, spenderade en natt där innan en lång bussresa tillbaka till Antananarivo tog vid. Visst, bussresorna 'r ofta underhållande men de bör hållas till under 12 timmar och helst undviker jag att åka nattetid...
Detta var ungefär en vecka innan flyget gick hem och de sista dagarna spenderade jag i Andasibe med att leta lemurer det kan ni läsa mer om i mitt förra inlägg.

Författat av hammarn 07:36 Arkiverat i Madagaskar Tagged africa madagascar andringitra

EpostinläggFacebookStumbleUpon

Innehåll

Var först att kommentera detta inlägg

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Login