Resebloggar från Travellerspoint

Gdansk med omnejd

semi-overcast 26 °C
Se Baltic Tour på hammarns karta över resan.

Efter tre veckor och dryga 140 mil så var jag då framme i Gdansk. Ärligt talat hade jag inga större förväntningar på Gdansk, enda anledningen att jag nu befann mig här var att staden blev ett passande slutmål, såväl avståndsmässigt som temamässigt. Nu kom sommarens resa verkligen att bli en "baltisk tour". Jag är den första att erkänna att jag tidigare underskattat Gdansk. Trots att det ligger så nära så har jag aldrig sett Gdansk som någon önskedestination. Vet inte riktigt varför men jag är glad att jag hamnade här, staden i sig är väldigt trevlig, framförallt gamla stan med mysiga gator fulla av liv och en härlig stämning. Stadsbilden kryddas av de gigantiska tegelbyggnader som man titt som tätt springer på, det är lätt att glömma hur enorma dom är fram tills man viker runt ett hörn och helt plötsligt känner sig som en myra när Mariakyrkan tornar upp sig direkt framför en (dess största fönster är 127 m2, dubbelt så stort som min lägenhet...). Att påstå att Gdansk har en rik historia är en rejäl underdrift, den forna hansastaden har dessutom spelat en central roll i båda världskrig och stadskärnan har i princip helt byggts upp igen efter andra världskriget.

Gdansk street

Gdansk street

St. Mary's Church

St. Mary's Church

Gdansk Crane (right) and MS Soldek (left)

Gdansk Crane (right) and MS Soldek (left)

Town Hall at night

Town Hall at night

Dlugi Targ at night

Dlugi Targ at night

Gdansk harbour at dusk

Gdansk harbour at dusk

Än mer imponerande blir Gdansk som resmål om man betänker att inom bara några mils radie så når man milslånga stränder längst baltiska kusten och kan besöka såväl Sopot som Gdynia (som tillsammans med Gdansk bildar "tri-city area"), båda klart värda ett besök. Blickar man söderut ligger även slottet i Malbork inom räckhåll.

När jag rullade in i Gdansk fokuserade jag (som vanligt :)) på att hitta ett hostel, ta en dusch och käka. Det visade sig snart att jag rullade rätt in i årets största händelse i staden, "the Dominican fair", en slags festival som ägt rum här sedan 1200-talet. Den hade jag visserligen kunnat leva utan, gator fulla med stånd som säljer en massa krimskrams är inget som lockar mig men en del musikuppträdanden, mat- och öltält och OS-sändningar på storbildsskärm å andra sidan skadar ju aldrig.

Gdansk street performer

Gdansk street performer

Dominican Fair stalls

Dominican Fair stalls


Gdansk nightlife, Chlebnicka street

Gdansk nightlife, Chlebnicka street

Spenderade några dagar i Gdansk, ägnade mig i huvudsak åt det jag gör bäst på semestern, plöja böcker på olika uteserveringar och ta i stadens atmosfär och puls. Vädret var sisådär med en hel del regn men blev det för blött kunde jag alltid retirera till det briljanta hostelet för lite OS från soffan i allrummet. Passade även på att prova lite olika restauranger, höjdpunkten var "Restauracja Gdańska" vars inredning i sig gör restaurangen värd ett besök och dessutom är deras anka briljant, en av Lech Wałęsas favoriter för övrigt (både rätten och restaurangen).

Duck in Cranberry sauce, Restauracja Gdańska

Duck in Cranberry sauce, Restauracja Gdańska

Midtown Hostel Gdansk

Midtown Hostel Gdansk

Jag passade givetvis också på att besöka Sopot, enkelt åtkomligt via en cykelväg längst stranden som förbinder städerna men Sopot är inte direkt "my cup of tea". För den som gillar att hänga på stranden dagtid för att sedan besöka flotta nattklubbar så är det dock helt rätt.

Gdansk beach at Brzezno pier

Gdansk beach at Brzezno pier

Sopot Pier area

Sopot Pier area

Sopot Pier

Sopot Pier

The Crooked House, Sopot

The Crooked House, Sopot

Cykla på semestern alltså, stollig påhitt helt klart men inte så tokigt såhär i efterhand. Första två veckorna på sadeln var jobbiga, inget snack om saken men det berodde mest på min dåliga kondition i största allmänhet misstänker jag. Kan inte heller påstå att jag tagit ut mig, för det mesta cyklade jag mindre än 10 mil om dagen, och sovmornar var vanligt förekommande men mot slutet av resan sökte jag faktiskt sätt att förlänga cyklingen på, tittade främst på att ta omvägen via Torun men tidsbrist kombinerat med att Gdansk kändes som ett naturligt slutmål gjorde att jag nöjde mig där. Jag är förstås fortfarande en rejäl gröngöling när det gäller att cykla men visst gav det mersmak...

Avslutar denna resa med lite slumpmässiga fakta:

Mil i sadeln: ~150
Antal punkteringar: 1
Längsta dag i distans: ~14 mil (Norra Litauen)
Vikt, packning: ~20 kg
Varmaste dag: 34 grader (utanför Vilnius)
Världsarv besökta: 3 (Riga & Vilnius gamla städer samt slottet i Malbork)

Författat av hammarn 03:06 Arkiverat i Polen Tagged poland bicycle europe gdansk

EpostinläggFacebookStumbleUpon

Innehåll

Var först att kommentera detta inlägg

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Login