Resebloggar från Travellerspoint

Lettland på två hjul

semi-overcast 18 °C
Se Baltic Tour på hammarns karta över resan.

Att spendera hela semestern på en cykelsadel, det beslutet har jag omvärderat många gånger under den gågna veckan... Väl i Riga så blev jag dock positivt överraskad att cykeln anlänt intakt och fullt funktionerande. Rullade in de få kilometrarna till hotellet och började planera. Spenderade bara 2 nätter i Riga, inte första gången jag är här heller så kommer inte nämna mycket mer än så om staden. Jag fokuserade på att köpa den utrustning jag saknade (tält, kök, käk) och planera rutten. Först tänkte jag cykla direkt mot Vilnius sydost längst Daugavas stränder (i Winnerbäcks spår som en gammal lith:are skulle sagt) men efter lite research verkade det mer givande att ta en omväg och trampa rakt österut.

House of Blackheads (right) and Schwab House (left)

House of Blackheads (right) and Schwab House (left)


Astronomical clock, House of the Blackheads

Astronomical clock, House of the Blackheads


Vansu Bridge at dusk, Riga

Vansu Bridge at dusk, Riga

Kortfattat har mycket vekhet lämnat kroppen under denna första etapp. Cyklingen började i alla fall bra, när jag väl kommit ut ur Riga (vilket tog sin lilla tid...) sken solen och vinden i ryggen hjälpte mig hålla god fart. Utanför Suntapi slog jag upp tältet i en isolerad skogsdunge den första natten (rutten finns att se under kartan).
Dag 2 var milt sagt, inte fullt lika behaglig. Viss orutin när det gäller fysisk ansträngning i allmänhet och cykling i synnerhet gjorde sig påmind snabbt pamind. Varenda kroppsdel sa ifrån och det gick inte snabbt framåt direkt. Vinden mojnade och dessutom stördes rytmen av regnskurar och sträckor av grusväg. Det sved men framåt tog jag mig, vidare via Madona (lettlands högst belägna stad, säger dock inte hur högt :)) dar jag overnattade.

Mengeli memorial area, Vidzeme

Mengeli memorial area, Vidzeme


Camping outside Madona

Camping outside Madona

I Madona vande jag soderut via Pleini till Aglona. Aglona med sin imponerande basilika i barockstil utgjorde mitt tredje stop på vägen mot Litauen. Därifrån tog jag mig sedan de sista 8 milen till Daugavpils. Totalt drygt 40 mil har det blivit under mina första 5 dagar i sadeln.

East Latvian landscape

East Latvian landscape


Cathedral of Aglona

Cathedral of Aglona


Kraslava and the Daugava River

Kraslava and the Daugava River

Cyklingen har känts bättre och bättre, de flesta tidiga krämpor i handleder, rygg, bak, ja överallt egentligen har minskat. Mina stackars lår är dock fortfarande chockade över detta angrepp men förhoppningsvis hämtar dom sig under vilan här.

Vädret har nästan varit perfekt för cykling hela veckan, 18-20 grader, växlande molnighet och lite kortare regnskurar under dagarna. Undantaget igår då det regnade kraftigt hela dagen. Det tillsammans med 4 dagars cykling i kroppen gjorde sista biten jobbig varre. Goda nyheter är att den mesta av utrustningen funkat fint. Viktigast förstås att cykeln hållit både flygresa och turen än så länge. Behover en ny regnjacka har jag insett men nu sager vaderleksrapporten sol kommande vecka sa jag avvaktar med det kopet tills jag kommer till Vilnius.

Landskapet har hittills bestått av flack brukad mark eller skog, inget man inte hittar hemma med andra ord. Undantagen har varit de böljande området kring Madona (en pina att cykla genom för övrigt) där Lettlands skidorter ligger samt Latgale som utgör Lettlands sydöstra del där jag befinner mig nu som domineras av mängder av mindre sjöar. En krydda i landskapet generellt är alla de tranor man ser langst vagen.

Hittills har jag tältat samtliga nätter men ofta ätit lunch eller middag i någon liten by jag passerat. Ett par rätter finns att bestalla i princip overallt, daribland schnitzel, omelett, pannkakor och nagot som kallas kotletter men snarare likar biffar. Efter att ha cyklat hela dagen är det mesta gott men ska jag sätta maten i perspektiv så är den sådär. Husmanskost som håller hyfsad klass, varken bättre eller sämre.

Daugavpils där jag nu befinner mig mig hade jag inga större förväntningar på innan jag kom hit mer än att jag skulle få lite välförtjänt vila. Stan har dock imponerat på mig, kanske för att den är mer rysk än lettisk (endast 15% av befolkningen är letter). Den är allmänt behaglig och väl värd en dag eller två. Church hill med sina fyra kyrkor av olika religioner är trevlig att stosa runt i och i centrala Daugavapils är också grönt, lugnt och kaférikt.

Locals outside the House of Prayer of Daugavpils First Old Believers’ Community

Locals outside the House of Prayer of Daugavpils First Old Believers’ Community


Ss. Boris and Gleb Cathedral, Daugavpils

Ss. Boris and Gleb Cathedral, Daugavpils


Soviet memorial in Dubrovin Park, Daugavpils

Soviet memorial in Dubrovin Park, Daugavpils


Daugavpils main pedestrian street

Daugavpils main pedestrian street

Imorgon påbörjar jag etapp 2 med Vilnius som mål, det kommer bli en något mer direkt rutt och därmed kortare sträcka, kommer ta ett längre stopp i Vilnius som är en av resans höjdpunkter. Generellt sett ser jag fram emot att få korsa gränsen till Litauen och även att få sätta mig i sadeln igen märkligt nog. Det känns bättre för varje dag som går men an har inte det beromda "flytet" infunnit sig.

Författat av hammarn 08:20 Arkiverat i Lettland Tagged bicycle europe latvia

EpostinläggFacebookStumbleUpon

Innehåll

Var först att kommentera detta inlägg

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Login