Resebloggar från Travellerspoint

Kungliga städer, Marocko

sunny 20 °C
Se Marocko - 2010/11 på hammarns karta över resan.

Jag och Karolina landade i Casablanca den 28:e december, i jakt på lite avkoppling, varmare klimat och intressanta resmål.

De två veckor vi hade framför räcker förstås inte till för att resa över hela Marocko, landet är ungefär lika stort som Sverige. Vi var tämligen överens om att fokusera på de fyra kungliga huvudstäderna, Fes, Meknes, Rabat och Marrakech. Samtliga dessa städer har någon gång agerat huvudstad och vårt första resmål kom att bli Meknes, endast tre timmars tågresa från Casblanca. Fes är Marockos religösa nav, Rabat är den nuvarande huvudstaden och Marrakech är turistmagnet medan Meknes är avslappnad, kanske till och med bortglömd åtminstone i jämförelse med de övriga tre. Som de flesta Marockanska städer består den av en äldre stadsdel, Medina, samt en nyare, franskbyggd stadsdel, Ville Nouvelle. Den franska stadsdelen har förstås större likheter med europeiska stadsdelar, gott om cafeer, luftiga gator och avenyer, lägre tempo i allmänhet. Medinan däremot innehåller de religösa platserna, madrassor och moskeér samt de lokala marknaderna (soukerna). För acklimatiseringens skull började vi med att bo i Ville Nouvelle men spendera dagarna i medinan.

Meknés har som sagt inte mottagit lika mycket intresse, turister eller pengar som övriga kungliga städer. Det är uppenbart när man har någon av de andra att jämföra med men eftersom vi anlände utan referens så imponerade Medinan och den kungliga staden klart mer än den gjort om vi besökt städerna i omvänd ordning. Till höjdpunkterna hör den kungliga staden med sin enorma huvudport, Bab el-Mansour vid torget i medinan. Även det kungliga stallet är väl värt ett besök, en gång hem för 12 000 hästar. Att bara vandra runt i Medinan blev annars en favorit i samtliga städer, att strosa runt bland smala labyrintliknande gångar med souker (marknader) som dyker upp runt var och vartannat hörn.

Heri es-Souani, Royal Stables and Granaries

Heri es-Souani, Royal Stables and Granaries

Women sitting outside the Bab el-Mansour Gate

Women sitting outside the Bab el-Mansour Gate

Fés lockade dock så vi rörde oss snart vidare, Fés sades vara en av landets absoluta höjdpunkter och var även den stad vi tänkte spendera nyårsafton i. Bara en knapp timmes tågresa från Meknés ligger Fés och väl där bestämde vi oss för att ge oss in myllret på allvar genom att leta boende i medinan. Att leta boende bland de labyrintliknande gatorna kan verka komplicerat men barn och ungdomar har snappat upp att detta kan vara problematiskt för turister och guidar gärna turister för en slant. Eftersom detta var precis innan nyår var mycket fullbokat men till slut hittade vi en mysig Riad (traditionellt marockanskt boende) där vi kunde övernatta. Det är populärt nu att bo i Riad så många marockaner restaurerar dessa för att kunna hyra ut till turister. Det finns allt från mycket enkla Riads, ett stort rum i mitten som spänner över flera våningar samt flera mindre rum som inretts till sovrum som alla har öppningar, "fönster", som vätter ut mot det centrala utrymmet. Ordet riad användes ursprungligen endast för att beskriva de magnifikt inredda boningar som tillhörde släkt eller bekanta till den kungliga familjen, även om dessa finns kvar så finns det även enklare "riads" för de mer prismedvetna turisterna. Vi tillhör förstås den senare skaran.

Fés medina from a rooftop restaurant

Fés medina from a rooftop restaurant

Henna Souk, Fés

Henna Souk, Fés

Fés kom att bli en personlig favorit under resan. Stor del i detta har den fantastiska medinan. Världens största bil- och motorfria stadsdel sades det och det är något som uppskattades starkt. Visst finns det gott om försäljare som försöker kränga souvenirer såsom mattor, tekannor, tyger och alla möjliga ting men de var aldrig irriterande påträngande. Istället kunde vi tämligen obesvärade vandra runt i den fantastiska medinan och njuta av lukter, färger, folket och stämningen. Som ett religiöst centra så finns det förstås massor av religiösa sevärdheter i medinan. Karaoine moskén som etablerades år 859 och är Afrikas största, Bou-Inania madrassan från 1300-talet med fantastisk dekor i form av bland annat zellige (en sorts terrakotta-kakelstil i geometriska mönster) och ceder-trä med fantastiska dekorationer är bara några av höjdpunkterna. Mitt i myllret i medinan händer det att man springer förbi fantastiskt inredda byggnader knappt märkbara från gatan. Eller att gränderna plötsligt öppnar upp till mindre torg såsom "mässingsarbetarnas torg" (Place as-Saffarine) där hammarslagen fortfarande ljuder när plåtslagarna sätter igång.

Medersa el-Attarine, Fés

Medersa el-Attarine, Fés

Medersa Bou Inania, Fés

Medersa Bou Inania, Fés

Sunlight through tainted glass in the Bou Inania Medersa, Fés

Sunlight through tainted glass in the Bou Inania Medersa, Fés

Mentha salesman in Place as-Seffarine (Brass makers square), Fés

Mentha salesman in Place as-Seffarine (Brass makers square), Fés

Man sitting outside the Kairaouine Mosque

Man sitting outside the Kairaouine Mosque

Maten i Marocko är allmänt mycket bra. För att beskriva en typisk marockansk middag kan jag ta vår nyårsmiddag som exempel. Vi spenderade denna i vackra Riad Batha, numera en restaurang som visserligen är en "turistfälla" men atmosfären där inne är magisk. Som förrätt serveras ofta marockanska sallader som består av flera små förrätter som i sin tur innehåller bland annat aubergine, tomat/gurka, linser, rödbetor, oliver och så vidare, allt färskt och mycket välsmakande. Huvudrätten är ofta någon sorts Tajine (gryta) som tillagas i ett konformat kärl. Innehållet kan variera, vanliga rätter är köttbullar (kefta) i tomatsås, couscous och grönsaker samt lamm eller annat kött med grönsaker. Till detta dricker man vanligtvis te, myntate närmare bestämt, något som serveras med löjligt mycket socker. Snart lärde vi oss dock att beställa te utan socker... På nyårsafton höll vi oss dock till vin, något som av förklarliga själ annars inte är så vanligt även om Marocko även producerar vin. Efterrätten består oftast av frukt.

New Years dinner, Riad Batha

New Years dinner, Riad Batha

Typical marockan starter

Typical marockan starter

En annan rätt värd att nämna är Pastilla. Något jag och Karolina givetvis var tvugna att prova. Det är vanligtvis fågelkött, saffran och en massa andra kryddor inbakat i deg och toppat med florsocker och kanel(!?). Låter det som en misslyckad kombination? Japp, vi kan bekräfta detta...
Något jag fortfarande grämer mig över är dock att jag missade att prova kamel-keftan (kamelköttbullar) som vår värd tillagade en kväll, nåja får väl fler chanser får jag hoppas.

Pastilla, Fés restaurant

Pastilla, Fés restaurant

Fés må vara en behaglig stad men det är fortfarande en storstad och det är skönt att slippa allt som har med städer att göra med jämna mellanrum. Karolina föreslog att vi skulle ta en utflykt till några berömda platser strax utanför Meknés innan vi begav oss vidare till Marrakech. Vi tog oss därför till Moulay Idriss, en by som är målet för tusentals pilgrimer som varje år i September då de vallfärdar till Moulay Idriss mausoleum. Under vår vistelse var byn snarare en sömnig tillställning, vackert belägen på två kullar var det dock ett skönt avbräck från städernas tempo.

Moulay Idriss

Moulay Idriss

I närheten av Moulay Idriss ligger även Volubilis. Vi passade på att besöka den kända platsen där Marockos största romerska ruiner finns. Volubilis som är uppsatt på UNESCOs världsarvslista sedan 1997 överträffade mina förväntningar med råge. Visserligen är det just ruiner, jordbävningar och tidens tand har gjort sitt men det finns mycket välbevarade guldkorn framförallt i form av välbehållna mosaiker. Staden grundades på 300-talet f.Kr. och utgjorde huvudstad i det romarna kallade Mauretania. Rena åsynen av Volubilis vittnar om det Romerska rikets imponerande storlek en gång i tiden och besöket här kom att bli en annan personlig favorit, kanske delvis eftersom detta är de första romerska ruinerna jag besökt överhuvudtaget. Vi hann tyvärr bara spendera en dryg timme här innan vi begav oss vidare, färdmedlet var fortsatt tåg och målet nu var Marrakech, vi såg fram emot lite högre temperaturer i luften, Marrakech ligger sju timmars tågresa söderut.

Volubilis Basilica

Volubilis Basilica

Mosaic in the House of the Acrobat, Volubilis

Mosaic in the House of the Acrobat, Volubilis

Volubilis Basilica

Volubilis Basilica

Författat av hammarn 07:23 Arkiverat i Marocko Tagged africa morocco backpacking fes casablanca volubilis meknés moulay_idriss

EpostinläggFacebookStumbleUpon

Innehåll

Var först att kommentera detta inlägg

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Login