Resebloggar från Travellerspoint

På jakt efter safari.

Arusha, Tanzania

sunny 28 °C
Se Östafrika 2008 på hammarns karta över resan.

Det var länge sedan förra inlägget nu men jag har varit ute och campat så har inte haft möjlighet att skriva tidigare. Börjar med dagarna innan safarin men ska forsöka hinna med ett inlägg om safarin också innan jag drar vidare norrut.

Moshi trivdes jag bra i, avslappnad stad och mycket vacker omgivning. Käkade bra och träffade mycket folk, främst på hotellet. Bland dessa ett svenskt par och vi tänkte samordna safarin först men efter att killen blivit sjuk (feber, magsjuka) så sket det sig. Vi bytte dock nummer och kanske kommer träffas igen på Zanzibar i slutet av min resa. Jag bokade istället en 4-dagars safari med start på Måndag. 165 USD ville dom ha men då skulle det bara vara jag och en till vilket är en stor fördel då safaribilarna lätt kan kännas trånga annars.

Med safarin bokad kunde jag slappna av och kolla in stan lite mer. Finns inte direkt mycket att göra i Moshi men det finns gott om bra restauranger och några riktigt billiga coffee-houses. Prisnivån ligger på cirka 100 SEK / natt for boendet, 25-45 SEK för en middag och 6-12 SEK för en öl. Billigare än väntat med andra ord.

Än så länge har jag träffat betydligt färre turister/backpackers här än i till exempel Asien men tanzanierna är trevliga och bra på engelska och samtalsämnena här nere är inte så olika de hemma. Mycket politik, fotbolls-EM är hur stort som helst och alla har en åsikt om de stigande bränslepriserna (diesel kostar cirka 12 SEK/liter här nu).

Företaget jag bokade safarin med lovade ett bra pris på en dagstur till någon av de intilliggande byarna kombinerat med några stora vattenfall som fanns i området. Jag nappade på en sån tur och gled iväg tillsammans med min "guide", Freddie. Jag hade fått ett tips av en tanzanier i Dar Es Salaam om att åka till Materun som är en liten by som är otroligt vackert belagen längst Kilimanjaros sluttningar. Vi tog en Dalla-Dalla dit och efter den 45 minuters-trippen så lovar jag att aldrig mer klaga på skicket på de norrlänska vägarna! En smärtsam resa men fram kom vi och dagen blev mycket lyckad. Freddie var ung men mycket kunnig vad gäller bananplantager, kaffeodlingar och allt annat som han berättade om. Eftersom vi var där på en söndag var alla ungarna lediga från skolan men gick till kyrkan istället (de flesta är kristna runt Moshi).

P1000636.jpg
Guiden Freddie
P1000617.jpg
Uppklädd för att gå till kyrkan

Mycket intressant att se hur livet i byarna fungerar. De som bor här livnär sig främst på bananodlingar och kaffeplantager. Freddie insisterade även på att jag skulle smaka den hemgjorda bananölen och det var bland det vidrigaste jag druckit! Nä, i fortsättningen håller jag mig till buteljerad öl.

Vattenfallen var imponerande även om de inte var huvudsyftet med turen. Färden tillbaka var ungefär lika smärtsam som resan dit. Måste ladda upp en bild på en fullastad Dalla-Dalla för det är en speciell syn! Det är alltså en minibuss som har sittplatser för cirka 20 passagerare. Dom blir dock aldrig (och jag menar aldrig!) fulla, har sett över 35 inklämda och ända stannar dom och plockar upp fler :)
Om det är så fullt att det inte går att komma in genom dörren funkar oftast ett fönster och i värsta fall kan man tydligen hänga på utsidan av fordonet...

När vi kom tillbaka tänkte jag betala både safarin och den dagsturen. Hade inte fått något pris på dagsturen sa jag fick en mindre chock när en kille först ville ha 175 USD. Frågade sedan hans bror (samma företag förstås) som ville ha 25 USD. Allt är lite godtyckligt i Tanzania :) Betalade 25 (vilket innebar att jag nästan dricksade lika mycket som trippen kostade) och började sedan oroa mig över safarin istället. Ställer man samma fråga två gånger så får man garanterat två divergerande svar. Han jag skulle åka med hade också fått helt annan info än mig (han betalade dessutom mer för samma safari). Till slut tröttnade jag på att oroa mig och betalade.

Det blir sista natten i Moshi nu eftersom safarin börjar i morgon bitti och på vägen tillbaka tänkte jag be dom släppa av mig i Arusha då jag ända ska dit efteråt.

Författat av hammarn 03:50 Arkiverat i Tanzania

EpostinläggFacebookStumbleUpon

Innehåll

Var först att kommentera detta inlägg

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Login