Resebloggar från Travellerspoint

Slutspurten

Peking, Kina

sunny 30 °C
Se Kina 2007 på hammarns karta över resan.

Bara ett helt dygn kvar i Peking nu innan det bär iväg hemåt igen. Jag har jag tagit det lite lugnare på slutet jämfört med dom första här i Peking. Efter att ha sett alla större sevärdheter blir man rätt trött, främst i fötterna.
Har de senaste dagarna mest strosat runt i hutongerna (trånga små men mysiga kvarter som finns lite överallt i Peking) vilket är ratt skönt. Kul att kolla in den lite äldre befolkningens vardag med. Många samlas runt kinesiska schackpartier eller utövar sin "morgongymnastik" i närbelägna parker.

Var även till "Silk Market" en sväng för lite shopping. Har aldrig sett så många turister på ett och samma ställe förut om man bortser från konserter och liknande evenemang. Framförallt italienare fanns där i mängder för att köpa kopior av allt möjligt. Det hela är en sexvåningar hög inomhusmarknad som har allt möjligt från väskor, skor, kläder, klockor, konst, smycken, solbrillor, golfset, ätpinnar, ja i princip vad som helst kan man hitta där. När man promenerar i gångarna så är det rätt galet, försaljare som ropar på en och till och med drar i ens armar för att man ska handla av just dem. Tar man det hela med ett leende så ar det dock riktigt roligt. Det är inga problem att skämta och skoja med försäljarna heller. Gäller att pruta ordentligt dock! Ska tillbaka imorgon tänkte jag men behöver hämta andan ett tag :)

Har även provat den berömda pekingankan. Tog det säkra före det osäkra och provade den på en populär (bland kineserna själva) och lite dyrare restaurang. Var där tillsammans med en tjej från London och vi var rätt uttittade där vi satt. Trodde jag var hyfsat kompetent med pinnar vid det har laget med hur sjutton äter man pekinganka med pinnar?! Det vi beställde var husets special, 3-rätter med ankan såklart som huvudrätten. Till förrätt fick vi lite grönsaker och ankan serverades tillsammans med gurka, lök, tunna runda bröd (liknande nan-bröd) och sås. Allt kommer på olika tallrikar sedan ska man lägga på alla tillbehör på brödet och vika ihop det hela till en wrap. Som vi käkar tacos hemma pa tortillabröd alltså. Prova att göra det med pinnar nästa gång, fattar fortfarande inte vilken teknik man ska använda...
Nåja, mätta blev vi i alla fall och ankan var i och för sig helt okej men jag hade förväntat mig mer.

PICT0426.jpg
Tillagar Pekinganka

Jag har även hunnit med att hyra en cykel och trampa runt en hel del vilket är ett betydligt bättre sätt att ta sig runt på än till fots. Var och kollade in OS-området idag. Det hela är ju fortfarande en gigantisk byggarbetsplats men en del byggnader är mer eller mindre klara och ser onekligen maffiga ut!

PICT0243.jpg
Cyklotur i Peking

Kinas storstäder är onekligen extremt annorlunda allt annat jag tidigare stött på. Det är smutsigt, skitigt, illaluktande, högljutt, trångt och folk har inte en tillstymmelse till vad vi i väst skulle kalla "vett och etikett". När man väl vant sig eller accepterat hur kulturen här fungerar så kan dock till och med en dag i Peking vara riktigt avslappnande. Peking har sin charm och det finns verkligen massor att göra i stan. Det är mycket troligt att jag återkommer någon gång i framtiden!

Författat av hammarn 06:24 Arkiverat i Kina

EpostinläggFacebookStumbleUpon

Innehåll

Var först att kommentera detta inlägg

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Login